Hírek

2017.02.28. 13:08

A „Cseri” meghívást kapott az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programba

Nagykanizsa – A Nagykanizsai Szakképzési Centrum Cserháti Sándor Szakképző Iskolája és Kollégiuma meghívást kapott az Európai Parlament Nagykövet Iskolája programban való részvételre.

Horváth-Balogh Attila

A felkérés az Európai Parlament Tájékoztatási Irodája részéről érkezett a nagykanizsai középfokú oktatási intézményhez. A programban azok a középiskolák vehetnek részt, amelyek aktív pályázati tevékenységükkel érdemelték ki a kiválasztást, illetve azzal, hogy az elmúlt években nemzetközi projektekben vettek részt. (Nemrég például Farkas Zsuzsanna tanárnő az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete, az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodája, valamint a Miniszterelnökség által meghirdetett „Fedezd fel Európát!" elnevezésű programban vett részt osztályával, pedagógus kollégája, Faludi Zoltán pedig az Erasmus programkoordinátora volt.) Az iskolát egyedüli zalaiként választották ki, s az intézmény olyan nagy nevű iskolákkal dolgozik együtt a projekt során, mint például a budapesti Bornemissza Péter Gimnázium, a miskolci Avasi Gimnázium, vagy a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium. Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája program lebonyolításáról a Cserhátiban Farkas Zsuzsanna gondoskodik.

– A program fő célja a fiatalok figyelmének felkeltése Európa és az európai parlamenti demokrácia iránt, aktív ismereteket nyújtva nekik az Európai Unióról és az Európai Parlamentről – mondta el Farkas Zsuzsanna. – Fontosnak tartom, hogy felismerjék az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatban. Ily módon a cél a fiatalok felvilágosítása arról, hogy milyen cselekvési lehetőségeik vannak, és többek között annak elősegítése, hogy megértsék, milyen előnyökkel jár az európai polgárság, az európai uniós tagság.

Farkas Zsuzsanna osztálya a későbbi infopont helyszínén, ahol befejezik majd az uniós térképet is, ami előtt a fiatalok fotózkodtak Fotó: Cserháti Iskola

A projekt keretében az iskola úgynevezett junior nagyköveteket választ a diákjai közül, akik segítik az ismeretközvetítést a fiatalok körében. (Ők Czigány Marcell, Czinki Gábor, Huszár Krisztián, Széphegyi Dániel, Krimmel Márk és Kővári Kolos.) Ők nem pusztán az Európai Unióra vonatkozó tényeket tanítanak a diáktársaknak, hanem azt is megtapasztaltatják velük, hogy mit jelent európai polgárnak lenni: mit jelent az Európai Unió a hétköznapi életben, és mit tehetnek a fiatalok annak biztosításáért, hogy a jövő Európája olyan legyen, amilyennek ők szeretnék. A junior nagykövetek ezáltal megosztják az európai intézményekről és az Európai Parlamentről szerzett ismereteiket osztálytársaikkal, bátorítást nyújtva nekik ahhoz, hogy aktív európai polgár váljon belőlük. Emellett a programban résztvevők EU-val kapcsolatos más feladatokat is ellátnak, például információs pontot állítanak fel, ami Európának és az európai intézményeknek szentelt információs és tevékenységi pont. Ez magában foglalhatja brosúrák készítését, honlap üzemeltetését, közösségi médiakapcsolatok fenntartását és egyéb tájékoztatási anyagok terjesztését. Továbbá Európa-napot szerveznek, kapcsolatfelvételt kezdeményeznek európai parlamenti képviselőkkel, különböző szervezetekkel is, és végül a program során a résztvevő iskola „EU-s tudásközponttá" válik. A feladatok teljesítése után – a tanév végén – az iskola ünnepélyes keretek között kapja meg „Az Európai Parlament Nagykövet Iskolája" minősítést és ezt tanúsító plakettel tüntetik ki.

A Cserháti Sándor Szakképző Iskola és Kollégium egyik junior nagykövete, a 11/C osztályos Czigány Marcell úgy véli, hogy az Európai Unió rengeteg lehetőséget nyújt a fiataloknak.

– Különösen igaz ez, ha az oktatást vesszük alapul. De az EU nem csak az iskolákat, hanem a tanulmányok befejezése utáni munkakeresést is megkönnyíti különböző támogatásokkal a tagállamokban. Tehát fontos az Európai Unió a fiatalok számára, hiszen rengeteg új kaput nyithat meg előttük – mondta el.

Társa, a szintén junior nagykövet Huszár Krisztián pedig úgy vélekedett, hogy az Európai Unió nagyon fontos számunkra.

– Ez a szövetség teszi lehetővé, hogy a nagyhatalmak által vezetett piacra betörhessen Magyarország is. Ez a fajta felkarolás és támogatás Magyarország és lakói számára is nagy előrelépést kínál mind gazdaságilag, mind politikailag. A tanulók számára pedig azért fontos az unió, mert szabadon tanulhatnak és járhatnak más országokban. Ám ehhez elengedhetetlen, hogy ők is támogassák az Európai Uniót, mert meghatározza az életüket – szögezte le végezetül Huszár Krisztián.

Európai üzenet

A tagállamok többségében elindított oktatási program célja az európai polgári ismeretek és az európai parlamenti demokrácia üzenetének megerősítése a fiatal korosztály körében. Az idei tanévben 25 középfokú oktatási intézmény pedagógusai kaptak lehetőséget a programban való részvételre, hogy iskolájuk elnyerje az „Európai Parlament Nagykövet Iskola" címet. A szervezők nagy figyelmet fordítanak a program jövőbeni fenntarthatóságára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!