Hírek

2017.01.08. 15:45

Korcsolyázók hada a Csónakázó tavon

Nagykanizsán hajnalban kezdődött hószállingózásra azonnal reagáltak a szakemberek és egész délelőtt több munkagéppel takarították az úttestet és a járdákat egyaránt.

Benedek Bálint

Ennek köszönhetően a dél-zalai városban délutánra már szinte mindenhol csak nedves aszfalttal lehetett találkozni. A füves terülteken alig három centiméteres hótakarónak a gyerekek így is nagyon örültek, bár a porhóból golyót nem lehetett gyúrni szánkózásra és csúszkálásra tökéletesen megfelelt.

A palini városrészhez vezető út melletti Inkey kápolna lejtőjén csak két barátnő, Hajmási Emese és Hadi Eszter csúszkájukban ülve, s olykor állva élvezték a hirtelen érkezett kevés havat. Sokat nevettek, bukfenceztek és jól érezték magukat. Innen kicsit távolabb a kanizsai Csónakázó-tó befagyott jegén közel százan korcsolyáztak, jégkorongoztak vagy csak egyszerűen csúszkáltak. A modell hajósok bázisa előtti részen valamit a kis öbölben fiatalok és idősek valamint családok hódoltak szenvedélyüknek, melyre oly' ritkán van lehetőségük, ugyanis a városban egyelőre még nincs korcsolyapálya.

- Társadalmi munkában a sport szerelmesei időről időre hólapátokkal letolják a havat és a felkarcolt jégszilánkokat, azonban talán a város is fordíthatna ennek a résznek a rendbetételére némi pénzt - javasolta Vörös Tibor, aki nyolc éves kora óta korcsolyázik. - Nincs is ennél jobb szórakozás vasárnap délutánra, mint siklani a szabad levegőn, s látni, hogy a különféle korosztályok képviselői mennyire élvezik a lehetőséget.

Plánder József bukósisakban, védőfelszerelésben körözött a befagyott tavon, mint elmondta: a jég kiváló, bárcsak többször lenne rá lehetőség, hiszen négy évtizede hódol a sportnak, mely alaposan átmozgatja a szervezetét.

- Éjszakánként be kellene locsolni egy szivattyú segítségével, csak kellene hozzá a közös akarat - tette hozzá.

A kanizsai Horváth Norbert hólapáttal, önszorgalomból tisztította a jég felületét, hiszen ahhoz, hogy mozoghassanak a családdal senki más nem szórja le. Kisfiával, Benettel gyakorolják a mozdulatokat, mely nem csak kiváló kikapcsolódás, hanem jó sport is.

Tóth Barna, Tóth Levente és Tóth Domonkos édesapjukkal valamint a család barátaival szervezett jéghoki meccset a jégen, még alkalmi kapukkal is készültek.

- Mielőtt valaki rálépne a jégre, mindig győződjön meg arról, hogy biztonságos-e - figyelmeztetett az apuka. - Szombaton még itt is ropogott, akkor viszont nem tanácsos rámenni, de az éjszakai dermesztő hideg megtette a hatását. Most már nem aggódom, bár az önkormányzat arra figyelmeztetett, hogy mindenki csak saját felelősségre tartózkodhat rajta.

Dr. Szeghy Balázs bőrgyógyász gyermekkora óta a korcsolya szerelmese, bár az utóbbi, három-négy évben sajnos nem tudták kihasználni ezt a remek lehetőséget. Ezért a kisebb gyermekei nem is tanultak meg siklani a jégen, talán az elkövetkezendő napokban lesz rá lehetőségük, hiszen ha hinni lehet az időjárás jelentéseknek akkor még kitartanak a mínuszok.

- Egy büfés felismerhetné a kínálkozó lehetőséget, árulhatnának forró teát vagy éppen forralt bort is - tette hozzá.

A fiatal sport trénerként dolgozó, Szollár Zsolt barátaival egy óriási jégkorong mérkőzésre készült. Zsolt szerint a korcsolya minden korosztály számára elérhető és megfizethető mozgásforma, mely jó hatással van a törzsizmokra, a friss levegő miatt a keringésre, de a bokákat, az ízületeket is kellően megerősíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!