Hírek

2017.01.05. 11:36

Jégről mentettek a tűzoltók

Zalaegerszeg - Túl messzire merészkedett a parttól valaki a Gébárti víztározón, és beszakadt alatta a jég.

Hajdu Péter

Zalaegerszeg

Szerencsére a hivatásos tűzoltók gyorsan megérkeztek, begyakorlott módszerükkel kimentették a szerencsétlenül járt embert. Ez akár a valóságban is megtörténhetett volna, szerencsére ezúttal csak gyakorolták a jégről mentést a tűzoltók.

Zalaegerszegen a Gébárti víztározó melletti nyugati partszakaszon gyakorolták tegnap délelőtt a jégről mentést.

– Zala megye területén számos kisebb tó található, amelyeken megfelelő jégvastagság esetén engedélyezett a korcsolyázás. Ha baleset történne, akkor viszont a mentés a hivatásos tűzoltók feladata. Az időjárás most lehetővé tette, hogy a jégről mentést valós körülmények között gyakoroljuk. Többféle variációt próbálunk ki – mondta Horváth Ambrus tűzoltó főhadnagy, mentésvezető.

A tűzoltók egyike búvárruhába öltözve ment be a jégre, ő volt a balesetet szenvedett korcsolyázó. A többiek egy hosszú létrára köteleket erősítettek, egyikük ráhasalt a létrára, őt külön biztosították, karabinerrel kötelet kapcsolva rá. A mentő két kezében fejszék hegyes végével a jégbe kapaszkodva húzta magát a kimentendő közelébe. Átkarolta, majd létrástól kihúzták őket a partra.

A helyszínen tartózkodó Horváth Árpádtól, a tó gondnokától érdeklődtünk a jégviszonyokról.

– A part mentén már karácsony előtt befagyott, de karácsonyra csak 2-3 centis volt a jég vastagsága. Az utóbbi napokba mínuszaiban kezdett vastagodni, most már 6-7 centiméter vastag a tó jege, de nem mindenhol, és még nem biztonságos. Mindenkit arra kérünk, hogy ha rámerészkednek, a parttól ne távolodjanak el. A zsilip környékén, ahol 6-7 méter mély a víz még 10 centis jég esetén se tartózkodjanak. Inkább a strand előtti sekélyebb szakaszon. A tó keleti ágában is beállt a jég, de ott a termálból melegvizet engednek bele, így ott nagyon vékony a jég.

A tóparton több helyen figyelmeztető táblákat helyeztek el.

– Arra kérjük a látogatókat, hogy a jégre ne dobáljanak köveket, fát vagy más tárgyakat. Elcsúfítják a környezetet – mondta a tógondnok.

 

Nagykanizsa

A nagykanizsai hivatásos tűzoltók a Csónakázó-tó öblében gyakorolták, a megyeszékhelyi kollégáikéval megegyező módszer szerint, a jégről mentést. A tó e „zártabb” részén ugyan vastagra, több mint tíz centisre hízott már jégréteg, míg másutt „változó” a felület vastagsága.

Így egyértelműen nem lehet kijelenteni – mint azt Kómár Ferenc tűzoltóparancsnok hangsúlyozta – hogy teljes biztonságban lehet a tó jegén tartózkodni.

– Azonban ha megtörténik a baj, beszakad a jég, van több dolog, amit magunk is megtehetünk, amíg a segítség meg nem érkezik – jelezte Kómár Ferenc.

A nagykanizsai Csónakázó-tóban lévő Dezső Gábor tűzoltó főtörzsőrmestert jégre fektetett létra segítségével, hason kúszva közelítette meg kollégája, Smidéliusz Csaba törzsőrmester Fotó: Szakony Attila

– Hajoljunk egyből előre, tegyük szét a kezünket, mert így meg lehet akadályozni, hogy a jég alá csússzon a testünk. Mindeközben a fejünket is igyekezzünk a víz felszíne felett tartani, a kihűlés elkerülése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!