Hírek

2017.01.31. 16:30

Ha szikrát szór a kémény

Zalaegerszeg - Úgy tűnik, az elhúzódó kemény télben már minden a kályhákba kerül, ami ég, gyakran okozva galibát.

Ez is az oka, hogy szinte nem múlik el hét, hogy ne kérnék a lánglovagok segítségét begyulladó kémények miatt. A megszaporodó kéménytüzekre tekintettel érdeklődésünkre a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság sajtószóvivője, Cseresznyés Dániel foglalta össze a tudnivalókat. Mint fogalmazott, a kéménytüzek nem új keletűek, több száz évvel ezelőtt is okoztak gondot.

Kéménytűz jellemzően szilárd tüzelőanyagot használva következhet be, mert ha tökéletlen az égés, akkor több égéstermék keletkezik, ami a füstből a kémény belső falára rakódik. Ez a korom folyamatosan szűkíti a füstjárat keresztmetszetét, egy idő után pedig izzani kezd, majd lángra kap. Ilyenkor lehet látni, hogy szikrát szór a kémény. A kikerülő égő, izzó anyag egyáltalán nem veszélytelen, hiszen képes a tetőszerkezetet is begyújtani, ahonnan percek alatt átterjedhet a tűz a házra, a környezetre.

A tökéletlen égéstől keletkező korom folyamatosan szűkíti a füstjárat keresztmetszetét, egy idő után izzani kezd, majd lángra kap
Fotó: Katasztrófavédelem

A szakember megfogalmazása szerint a legnagyobb veszélyt a nem megfelelő tüzelőanyag használata jelenti. Azaz a rosszul égő anyag, legtöbbször a nedves, nem légszáraz tűzifa. Sokan nem várják meg, hogy két éven át, megfelelően kiszáradjon a fa, hanem ahogy frissen megvették, rögvest a kályhába, a kazánba kerül. Innen pedig egyenes út vezet a kémény kátrányosodásához.

Veszélyt jelent, ha tökéletlen az égés, nem kap elegendő levegőt a tűz. Ez is elősegíti a korom képződését, a kialakuló kátrányréteg pedig bármikor begyulladhat a kéményben.

Az elmúlt évek tűzesetei alapján elmondható, komoly veszélyt jelent a füstjáratba épített faszerkezet, a nem záródó kéményajtó, vagy a fugahiányos, nem teljesen tömör falazatú kémény. Nem szorul magyarázatra, ha a kürtőbe fát építettek, és az közvetlenül érintkezik a tűzzel, vagy ha a tűz utat talál a külvilág felé a hiányos falazaton, a rossz kéményajtón át, akkor csak idő kérdése, hogy a vörös kakas támadásba lendüljön.

A tökéletlen égéstől keletkező korom folyamatosan szűkíti a füstjárat keresztmetszetét, egy idő után izzani kezd, majd lángra kap
Fotó: Katasztrófavédelem

Nem minden esetben okoz gondot a kéménytűz, mert a megfelelő műszaki állapotú, jól megépített, karbantartott szerkezet komolyabb károsodás nélkül átvészelheti. Ezt követően a kéményseprő kitakarítja az égési maradványokat és eldönti, használható-e tovább vagy kell-e javítani a füstelvezetőt.

Gyakran találkoznak a kéményseprők rossz kivitelezéssel, nem megfelelő minőségű anyagok beépítésével, de a legnagyobb problémát egyértelműen a kémények elhanyagoltsága jelenti! Az épületben az évek alatt burkolatot, vezetékeket cserélnek, festenek, de a kéményt is karban kell tartani, mert elöregszik, elhasználódik. Fel kell újítani, újravakolni, esetleg újrafalazni, béléscsövezni.

Abban az esetben, ha a kéményseprő szakemberek olyan szerkezeti hiányosságokat vagy olyan mennyiségű égéstermék-felhalmozódást találnak a kéményben, ami a lakók életét veszélyeztetheti vagy a kéményből kipattanó szikra, kicsapó láng miatt tetőtűz veszélye áll fenn, akkor a kémény használatát a vonatkozó rendelet alapján megtiltják.

Ez csak az adott kéményre vonatkozik, más, alternatív fűtési mód továbbra is engedélyezett. Újra használni a kéményt csak javítás, műszaki felülvizsgálat és engedélyezést követően lehet, derül ki a tájékoztatásból.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!