Hírek

2016.10.03. 21:20

Eredmények és reakciók - A megyék között Zalában a 3. legnagyobb az érvényes voksok aránya

A pártok különbözőképpen értékelték a kvótareferendum eredményét. Hírösszefoglalónkban a népszavazás néhány érdekes zalai adatát is közzétesszük.

Zalai Hírlap

Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert - jelentette ki tegnap az Országgyűlésben Orbán Viktor miniszterelnök. Felidézte: amikor Magyarország az uniós csatlakozásról döntött, 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet a kötelező kvótára. Az ellenzék a kormány kudarcáról beszélt.

Orbán Viktor megjegyezte, bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását a népszavazás szellemében . Kósa Lajos, a Fidesz-frakció vezetője sajtótájékoztatóján közölte: a frakció támogatja az alkotmány módosítását. Ennek pontos szövegén dolgoznak, de várhatóan az lesz az iránya, hogy az alkotmány is kizárja, hogy Magyarországra kötelező érvénnyel telepíthessen be bárki nem magyar állampolgárokat a magyar parlament és kormány megkérdezése nélkül.

Miksó Gergő életében először szavazhatott, Nagykanizsán adta le a voksát október 2-án
Fotó: Szakony Attila

A Demokratikus Koalíció bojkottálni fogja az alaptörvény-módosítást. Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón úgy fogalmazott: amikor egy kormány népszavazást ír ki, akkor engedélyt kér a néptől, hogy megtegyen valamit. Az érvénytelen referendum azt jelenti, hogy a nép nem adott engedélyt az Orbán-kormánynak, hogy folytassa eddigi politikáját, arra pedig végképp nem, hogy módosítsák az alaptörvényt.

Foglalkozzon a valós problémákkal is! - szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt hétfőn az Országgyűlésben. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett értelmetlen, drága és hazug színjátékban . Vona Gábor, a Jobbik elnöke vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel Orbán Viktort. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő kvótareferendummal kapcsolatos felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben. A kormányfő a lemondással kapcsolatban úgy reagált: a javaslat komolyságához méltó módon egy perc alatt megfontolta az ajánlatot, de nem fogadja el azt.

Térjünk még vissza a zalai eredményekhez; tegnapi lapszámunk népszavazásról tudósító cikkébe a megyeszékhelyi adatnál technikai okból hiba csúszott. Zalaegerszegen a részvétel valójában 47,64 %-os volt, ez a megyei jogú városok között (Hódmezővásárhely és Sopron után) a harmadik legmagasabb arányt jelenti. Ami a megyei összehasonlítást illeti, Zalában volt országosan a harmadik legmagasabb az érvényes szavazatok aránya: 46,13 %. Ennél csak Vas megyében (49,35 %) és Győr-Moson-Sopron megyében (48,57 %) voksoltak nagyobb arányban a választópolgárok a 99,98 %-os feldolgozottságú adatok szerint. A legalacsonyabb Budapesten (34,74 %), Baranyában (38,37 %) és Borsod-Abaúj-Zemplénben (39,52 %) volt az arány.

A zalai települések közül Iborfián volt a legnagyobb részvételi arány (10 választópolgárból 10 szavazott, mind érvényesen). Nyolcvan százalék fölötti volt a részvétel Almásházán, Alsószenterzsébeten, Bagladon, Bödeházán, Felsőszenterzsébeten, Lendvadedesen, Pusztaapátiban, Szijártóházán és Zalaszombatfán. Negyven százalék alatti részvételt mértek Alsórajkon, Balatonmagyaródon, Gyűrűsön, Kilimánban, Nagykapornakon, Pölöskefőn, Orosztonyban, Szentpéterföldén, Szentpéterúron, Várföldén, Zajkon. Összesen 49 zalai település volt, ahol minden voksot a nem válaszra adták le a szavazók.

Ezek is érdekelhetik