Hírek

2016.10.17. 18:05

Először Zala bölcse volt, aztán lett a haza bölcse Deák Ferenc

Zalatárnok – Eleinte Zala bölcsének nevezték, majd a haza bölcse titulust is kiérdemelte. Délután Zalatárnokon is megemlékeztek Deák Ferencről.

Gyuricza Ferenc

Az ünnep apropóját az adta, hogy Deák 1808-ig, azaz ötéves koráig a településen, a rokonságánál élt, s ezt a későbbiekben is felidézte. Többek között erről is szólt ünnepi beszédében dr. Szinku Mihály helytörténetkutató, a Zalai Népfőiskolai Egyesület elnöke. Mint mondotta, amint a hét görög város azon vetélkedik, hogy hol ringott egykor Homérosz bölcsője, úgy hét zalai település, köztük Zalatárnok is magáénak vallhatja a Deák-örökséget.

– Ugyan tény, hogy Deák Söjtörön született, ám a család birtokai 150 éven keresztül Zalatárnokon voltak – mutatott rá egy fontos szempontra a helytörténetkutató, majd a családi viszonyairól is szólt. Kiemelte, hogy Deák születésekor elvesztette édesanyját, s hogy koraszülött révén sokáig kétséges az is kétséges volt, a csenevész fiúgyermek életben marad-e. Ezért az akkori söjtöri plébános a születését követően azonnal megkeresztelte őt.

Dr. Szinku Mihály megemlítette azt is, hogy anyja halála miatt apja nagyon neheztelt Deák Ferencre, s tulajdonképpen emiatt került a zalatárnoki rokonokhoz, majd apja halála után (ötéves korában) ismét költöznie kellett. Zalatárnokon azonban jól érezte magát, erről későbbi feljegyzései is tanúskodnak.

A megemlékezésen Lévay Gabriella, a helyi IKSZT vezetője is beszélt, ő többek között arra hívta fel a figyelmet, hogy Deák Ferenc nemcsak a 19. századi magyar történelem legnagyobb alakjai közé tartozott, de Kossuth Lajossal és Széchenyi Istvánnal együtt sorsfordító szerepük volt egy modern Magyarország létrehozásában.

A rendezvény koszorúzással ért véget.

Ezek is érdekelhetik