Hírek

2016.09.17. 20:30

A nyitott templomok napján Szent Mihály és Szent Ilona templománál

Böde, Teskánd - Az ég éppen leszakadni készül délről, de a délutáni Nap nyugatról beragyogja a fehér falakat Szent Mihály templománál, Böde és Zalaszentmihályfa között, úgy félúton

Győrffy István

A látvány, hogy stílszerűek legyünk mennyei. A bödei önkormányzat délutánra nyitotta ki a templomot, s várta a látogatókat. Darabos Diána az önkormányzat munkatársa fél négy körül azt mondja, hogy mi vagyunk a másodikak eddig, akik kíváncsik a templomra a mai napon, pedig ahol csak tudták hirdették a programot.

Érdemes megnézni a romantikus környezetben lévő történelmi építményt, ami Szent Mihály főangyal tiszteltére épült fel a tizenharmadik században, s igen értékes műemlék. Jól látszanak a magasban az állatfejes oszlopfők, amelyek több legendának is alapjai voltak. Az oszlopokat díszítő kos és marha fej ihlethette azt a legendát, miszerint a török hódításakor,  a szultán seregei Bécs ellen erre is vonultak, egy pásztor elbújt az állatai közé, s megfogadta, ha megmenekül helyreállítja a lerombolt templomot. Egy másik legenda korábbra teszi a hasonló történetet, eszerint már a tatárjáráskor bújt el egy henteslegény a környéken, s megfogadta, ha átvészeli a bajt, akkor templomot épít itt, s az ő mesterségének jelképei az állatfejek.

 

A régészeti kutatás szerint a templom a tatárjárás után épülhetett, s a török időkben valóban elpusztult, majd újra építették, sőt a szentélyét barokk stílusban, 1750-ben toldották  hozzá. A mostani fény és árnyék ellentétek, az ég háborgása jó háttérül szolgál a templom látnivalóinak megörökítéséhez.

Innét tényleg csak egy ugrásnyinyira található a Szent Ilona-kápolna a Dobronhegyre vezető út, bödei elágazója közelében.  A Szent Ilona-kápolna közigazgatásilag Teskándhoz tartozik, de Dobronhegy, pontosabban az egykori Dobron temploma volt. A kápolna a tizenharmadik században épült, s  akkora lehetett eredetileg is, mint  most. A 18. században újították fel, akkor kapott barokkos jegyeket. Az eredeti faluból, Dobronból, mert akkor még így nevezték a községet, miután a török Kanizsát bevette, az 1600-as években elköltöztek az emberek. A kápolna viszont itt maradt a mezők ölelésében.

A kápolna körül padokat, asztalokat találunk, s több esőtől védő sátortető is küzd a széllel. Este mise lesz itt, virrasztás, reméljük az időjárással is szerencséjük lesz. Legalább annyira mint nekünk, mert a viharos égbolt és mellette a napsütés játéka ideális környezetet termet a pillantok megörökítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!