Hírek

2016.07.04. 18:14

Hortenzia

Mindig lenyűgözött ez gyönyörű virág. Gyermekkoromban nem értettem, hogy az egyik kertben miért lehetett olyan semmihez sem hasonlíthatóan kék a színe? Kis barátom nagy komolyan azt mondta, a néni biztosan tintát öntött a gyökerére. Ebben maradtunk, mert, hogy másnál inkább piros, vagy rózsaszínes volt a hortenziák virága.

Győrffy István

Most, hogy mindenfelé pompáznak ezek a gyönyörű virágok, s Zalaegerszegen a Jókai utcában és a nyomda iroda épülete kedvemre fényképezhettem őket, egy kicsit utána néztem a történetüknek. Nem volt könnyű dolgom, mert honlapok sokasága foglalkozik a növény leírásával, gondozásával. Lássuk a legfontosabbakat! A hortenziák Ázsiából és az amerikai kontinensről került be Európába 1788 táján. Eredeti élőhelyükön erdei aljnövényként éltek, de a hatalmas ernyő, buga, netán kerek virágaikkal, csodálatos színeikkel a kertek díszévé váltak. Mintegy száz faja ismert, a hibridjeik, nemesítéseik száma szinte végtelen.

Az egyik kertész azt írja róla: „az én kőbevésett szabályom szerint: ha túl nagy az árnyék, és minden csupa moha, akkor bizony nehéz dolgunk lesz. De ahol csak egy kis fény is éri, ahol gyomok is nőnek, oda már nyugodtan ültethetjük a hortenziáinkat, mert gyönyörűek lesznek. Ne ültessük azonban tűző napra a hortenziát, mert a nap kiégeti. Biztosítsunk neki félárnyékos, vagy árnyékos helyet, viszont ne legyen túl nagy árnyékban se, mert ott egyáltalán nem fog fejlődni."

 

Megtudom a „tintázás" valóságos titkát is, a növény érdekessége ugyanis az, hogy természetes  környezetben a savanyú talajon kék, lúgos talajon rózsaszín virágot hoz a hortenzia. Persze ma már olyan színben vásároljuk, amilyenben akarjuk, azért kerül a kertben egymás mellé a kék, a piros és a rózsaszínű is.

A Hortenzia a latin francia eredetű, Hortensius nemzetségnévből származik, a latin hortensis szó jelentése kerti, vagy kertünk dísze és a hasonló virágnév a női névből eredeztethető. A női név jelentésében ilyen megközelítések olvashatók: köszönöm, hogy megértesz, vagy: ridegség, szívtelenség, netán a gondatlanság virága, vagy: a fiatal, még a házassággal nem gondolkodó lányok növénye ez. Viszont az is igaz, hogy a hortenziát felfedezték az esküvők dekorációjához is, egy szakértő ezt írja: „Mint minden színnek, ennek is megvan a maga varázsa: valahogy olyan megnyugtató, tündérkék színe van, ami tökéletes választás például az  erdei esküvőkhöz..."

Ami pedig a Hortenzia női név elterjedtségét illeti, az 1990-es években a Hortenzia igen ritka név volt, s a 2000-es években sem szerepel a 100 leggyakoribb női név között.

Nem úgy a virág, ami minden településen immár a kertek dísze.

Címkék#hortenzia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!