Hírek

2016.06.19. 10:33

Földről, betelepítésről - Agrárismereteket is oktassanak az iskolákban!

Nagykanizsa – Több fontos módosítást is javasol a földforgalmi törvényhez a Kisgazda Polgári Egyesület – hangsúlyozta Turi-Kovács Béla elnök, aki szombaton a dél-zalai városban vett részt a "kisgazdák" Zala megyei összejövetelén.

Pásztor András

A Kisgazda Polgári Egyesület elnöke elmondta: az elmúlt időszakban több olyan törvényi változás is történt az agrárszektort illetően, amit felül kellene vizsgálni.

Cseresnyés Péter államtitkár (balról), dr. Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület elnöke és Dobri Lajos megyei elnök
Fotó: Szakony Attila

– Jómagam csak a három hektár alatti állami földek eladását támogattam, ám a nagyobb földrészletek értékesítését csak indokolt gazdasági érdekek esetén tartottam volna szükségesnek – mondta Turi-Kovács Béla a Fidesz parlamenti képviselője, aki hozzátette: állami földekhez csak azok juthattak, akiknél a tőke volt, éppen ezért a magyar kis- és középbirtokosok kiszorultak ebből a lehetőségből, amin változtatni kell. A földforgalmi törvényben meghatározott „földműves" fogalmával sem értünk egyet, hiszen a feltételek sok magyar embert is kirekesztenek. Be kell vezetni az iskolákban a mezőgazdasági ismeretek tantárgyat, hogy később – egy ingyenes különbözeti vizsgával – bármelyik magyar ember földműves lehessen. Harmadsorban pedig elő kell segíteni a mezőgazdasági szövetkezések létrejöttét, hogy a kistermelők együtt tudják érvényesíteni  áraikat a kereskedők felé.

A szombati sajtótájékoztatón részt vett Cseresnyés Péter államtitkár is, aki a betelepítési kvóta ellenes népszavazás kapcsán azt hangsúlyozta: a népszavazáson a magyarság érdekét kell képviselni, hogy ne legyen kényszerbetelepítés, s csak azokat az embereket kelljen befogadni, akiket szívesen fogadnánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!