Hírek

2016.05.12. 00:35

Felfüggesztenék a pacsai polgármestert? Újabb jogsértésekkel vádolják

Fegyelmi eljárás kezdeményezését fontolgatja a gazdasági bizottság, s az is felmerült: bírósághoz fordulnak, hogy Henczi Zoltán pacsai polgármestert felfüggesszék városvezetői tisztségéből.

Szabó Judit

 

Gróf Zsolt bizottsági elnöktől megtudtuk: a lapunkban korábban ismertetetteken kívül az a gyanú merült fel a polgármesterrel szemben, hogy testületi felhatalmazás nélkül kötött bérleti szerződést a T-Mobillal a víztoronyra szerelt átjászó elhelyezése tárgyában, s a cég irreálisan keveset fizet a többi bérlőhöz képest. Gyanúsnak találják azt a szerződést is, amelyet a polgármester egy hivatali dolgozóval kötött annak felettese, a jegyző engedélye nélkül az iskolai TÁMOP-pályázattal kapcsolatos feladat ellátására, s 500 ezer forintot vett fel ez alapján. Kivizsgáltatnák még, kinek a hibájából esett el az önkormányzat a művelődési ház felújítására igényelt 45-50 millió forint pályázati pénztől, mivel a pályázat beadása után érkezett hiánypótlási felhívásnak nem tettek időben eleget. Felróják továbbá Henczi Zoltánnak, hogy a pályázat eredménytelensége ellenére kifizetett 250 ezer forintot a pályázatírónak.

A polgármester leszögezte: mindenben szabályosan járt el. A víztoronyra szerelt T-Mobil-átjátszóra az első, 16 és fél évre szóló szerződést még a Zalavíz előző vezetése kötötte, hangsúlyozta. Ez a megállapodás behatárolta, mennyi bérleti díjat lehet kérni, ő ezt csak módosította tavaly, amikor új antennát szerelt fel a szolgáltató, s azóta gyorsabb az internet a településen, hangsúlyozta. Hozzátette: a díjat az új antenna miatt 10 százalékkal sikerült emelni, s jelezte, az ő érdeme, hogy a többi szolgáltatóval az eredeti T-Mobil-osnál kedvezőbb szerződést tudtak kötni. A művelődési ház pályázatára kifizetett 200 ezer forint plusz áfa munkadíj volt, a pályázat sikerétől függetlenül járt, ismertette álláspontját. A hiánypótlásra felszólító levelet pedig (bár a nevére szólt) nem kapta meg a hivatalban, így nem felelős azért, hogy elutasították a kérelmet, közölte.

A polgármester végül elmondta, a TÁMOP-pályázat kapcsán konkrét munkát végzett, aki felvette a pénzt, ebben sem lát kivetnivalót. Úgy véli: lejárató kampány folyik ellene, s jelezte, jogi lépéseket tesz azokkal szemben, akik hamisan vádolják.


MÉG EGYSZER NEKIFUTNAK
A pacsai önkormányzat gazdasági bizottsága továbbra sem biztos abban, hogy minden jogszerűen zajlott az Ady utca felújításával kapcsolatban, bár az ügyészség a képviselőtestület beadványára azt állapította meg, hogy vagyoni károkozás hiányában nem merült fel bűncselekmény gyanúja. A bizottság tovább vizsgálja a beruházás más szegmenseit, például a számlakifizetéseket és a kivitelezés minőségét. A polgármester ez ügyben is állítja, nem követett el szabálytalanságot. 

Ezek is érdekelhetik