Hírek

2016.03.29. 15:49

Menteni próbálta az ittasan balesetet okozó apját, hamis tanúzásért emeltek vádat ellene

Keszthely – Ittas vezetésből hamis tanúzás lett: az apját akarta menteni az a fiatalember, aki ellen a napokban emeltek vádat.

Arany Gábor

A történet kezdete 2014-re nyúlik vissza. Március 22-én este tíz óra tájt a keszthelyi József Attila utcában közlekedett Fiat Ducato típusú autójával ifjabb H. András édesapja, aki az ittassága miatt parkoló gépkocsinak ütközött. A kiérkező rendőröknek az idősebb férfi nem nyilatkozott, az iratokat nem volt hajlandó aláírni, mondván nem ő vezette a gépkocsit.

Az eljárás későbbi szakaszában az apa azt állította, hogy a gépkocsit fia, ifjabb H. András vezette és ezt vallotta tanúkénti kihallgatásán a 26 éves fiatalember is. Azt mondta, hogy utasként szállította édesapját és a baleset után a parkoló autó melletti házból kijövő emberektől megijedt, ezért elfutott.

Állításaik dacára az idősebb férfi ellen vádat emeltek.

A bíróság előtt a két férfi megerősítette a korábban elmondottakat, bár a fiatalembert figyelmezették rá, élhet mentességi jogával. Ha azonban vallomást tesz, igazmondási kötelezettség terheli és figyelmeztették a hamis tanúzás következményeire is. Ezek után is fenntartották állításaikat. Apa és fia védekezés nem ért célt, mert a szemtanúk és egyéb bizonyítékok cáfolták az általuk elmondottakat. Ez alapján az apát az ittas járművezetés miatt 200 napi tétel pénzbüntetéssel sújtották. Ez ellen fellebbezett az apa, ám az ítélet jogerőre emelkedett, ezt követően pedig az egerszegi törvényszék hamis tanúzásért feljelentést tett ifjabb H. András ellen.

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba közölte, az egerszegi járási és nyomozó ügyészség büntetőügyben elkövetett hamis tanúzás miatt emelt vádat a férfi ellen.

Ennek büntetési tétele egytől öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!