Hírek

2016.03.23. 11:39

Kulcslyuksebészet - Laparoszkópos vastagbélműtéten jártunk a megyei kórházban

Zalaegerszeg - Zala megyében a vastagbélrák a leggyakrabban előforduló rosszindulatú tumor, évente mintegy 380 új esetet fedeznek fel.

Magyar Hajnalka

Korai felismerés esetén a kór műtéttel jól gyógyítható, ezért is van nagy jelentősége a Zala Megyei Kórház új műszerbeszerzésének. Az elmúlt év végén ugyanis kompletté vált a kórházi tulajdonú laparoszkópos rendszer, aminek alkalmazásával egyre több betegen végezhetik el kímélőbb módon és kisebb kockázattal a vastagbélrák műtétet. A napokban módunk nyílt végigkísérni egy ilyen beavatkozást, az operáció előtt azonban tájékozódtunk...

Zajlik a műtét. Előtérben Karsainé Opicz Mária műtős szakasszisztens, dr. Zorn Antal sebész főorvos és dr. Horváth János sebész szakorvos. Mögöttük dr. Péterfi Csaba sebész szakorvos és Bojkovszky János műtőssegéd
Fotó: Pezzetta Umberto

- A laparoszkópos eljárás lényege, hogy nem kell a beteg hasfalán nagy metszést ejtenünk, csak 3-4 apró bemeneti nyílást. Ezeken keresztül juttatjuk be a kamerát, ami a „szemünk" lesz, és a műtéthez szükséges speciális eszközöket. A történéseket pedig monitoron követjük nyomon - avat be dr. Tüske György, az általános sebészet osztályvezető főorvosa. - Az elmúlt két évtizedben a műtétes szakmákban jelentősen előtérbe kerültek a minimál invazív beavatkozások, ezek egyik ága a laparoszkópos sebészet. A mi kórházunkban is húszéves gyakorlata van már, kezdetben az epesebészetben alkalmaztuk, a későbbiekben pedig sérv- és vakbélműtéteknél, továbbá a máj és a lép cisztáinál is.

Tán magyarázni sem kell, micsoda előnyt jelent ez az eljárás a betegnek. Kisebb a heg, vele együtt a fertőzésveszély, a fájdalom, rövidebb időt kell kórházban és táppénzen tölteni, gyorsabb a felépülés.

- A jelen újdonsága a laparoszkópos vastagbélműtét - tér az aktuális fejleményekre dr. Tüske György. - Másfél éve már elkezdtük osztályunkon e műtéteket, de annak, hogy rutinszerűen és nagyobb számban végezzük, feltétele volt, hogy elvégezzük a célzott képzéseket, továbbá a kórház beszerezze a berendezéseket, a HD minőségű monitort, a kamerát, s minden speciális kézi eszközt, amire szükség van ehhez a rendkívül műszerigényes beavatkozáshoz. A műszerpark néhány hónapja vált teljessé, így megnyílt az út a gyakoribb alkalmazáshoz.

- Az új laparoszkópos torony a korábbinál sokkal jobb feltételeket teremt a biztonságos beavatkozáshoz - bocsátja előre dr. Zorn Antal sebész főorvos, aki még megvilágít néhány részletet, mielőtt bemosakodna . - A műtét elején a hasüreget széndioxiddal fújjuk fel, hogy jól lássunk, s legyen helyünk dolgozni a bejuttatott műszerekkel. Egyik fontos új eszköz az ultrahangos vágókészülék, amivel a kisebb erek „beforrasztását" is el tudjuk végezni, hogy ne legyen vérzés a műtéti területen.

Mint elmondja, a vastagbél-daganat preparálása (környezetétől való elszigetelése) a hasüregben történik meg, ám a beteg bélszakaszt el kell onnan távolítani. Ehhez metszeni kell egy akkora nyílást, amin a daganat kifér, továbbá helyre kell állítani az összeköttetést az egészséges részek között. Ez utóbbi művelet történhet a hasfal elé kiemelt bélszakaszon, vagy speciális varrógépekkel a hasüregen belül, attól függően, hogy hol helyezkedik el a tumor.

Felmerülhet a kérdés, ha a daganat kiemeléséhez mindenképpen vágni kell, mit nyertünk a laparoszkóppal?

- Nem mindegy, hogy mekkorát kell vágni - reagál dr. Zorn Antal. - A hagyományos feltáró műtétnél 15-20 centimétert is metszünk, de a tumor kiemeléséhez legtöbbször 2-3 centiméter is elég. A több, apró metszésnek sokkal jobb a gyógyhajlama, mint egy kiterjedt sebnek.

Nem minden beteg alkalmas a laparoszkópos beavatkozásra. Akadály lehet, ha korábbi műtétek nyomán összenövések keletkeztek, ha a daganat ráterjed a környezetére, vagy ha a beteg extrém túlsúllyal küzd. Súlyos szív- vagy tüdőbetegség ugyancsak gátja a beavatkozásnak, s a nagyon idős kor szintén, ugyanis ez a fajta műtét hosszabb ideig tart, így a műtét és az altatás megterhelőbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!