Hírek

2016.03.11. 12:25

Húsvágó bárddal ütötte az idős nőt a tolvaj: húsz évet kapott

Zalaegerszeg – A bíróság 20 év fegyházra ítélte a 22 éves H. Ádámot, aki éjjel lopni ment be egy idős asszonyhoz, aki tetten érte, a férfi pedig rátámadt és majdnem megölte.

Arany Gábor

A nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, valamint magánlaksértés miatt elmarasztalt H. Ádámra kiszabott ítéletet pénteken délután hirdette ki az egerszegi törvényszéken dr. Gergye Tamás bíró.

Az indoklásból kitűnt, a vádiratban foglalt tények nyertek bizonyítást, a vádlott védekezést nem fogadták el.

A korábban már több alkalommal büntetett H. Ádám szerencsétlen véletlenre, balesetre hivatkozott, már amikor elismerte a felelősségét, mert eleinte azt is tagadta, hogy azon az éjjelen a bűncselekmény helyszínén járt. A bírósági tárgyaláson a férfi beismerte, hogy 2015. május 19-re virradóan a lenti-mumori Arany János utcai házba lopni ment be, de nem akarta bántani Vallomása szerint villanyt gyújtott, összepakolt tojást, bort, sört, kávét, de a neszezésére felébredve kijött a konyhába a 85 éves, egyedül élő tulajdonos, aki elől a másik szoba ajtaja mögé bújt el. Ezt akarta az idős nő becsukni, de ő nem engedte el a kilincset, így lebukott. Ekkor a néni a másfél kilós húsvágó bárddal többször az ajtó mögé suhintott, ő pedig hirtelen elkapta kezét és visszacsapott vele, ekkor találhatta el a fejét a bárd véletlenül. A villanyt felkapcsolva látta meg, hogy minden csupa vért, ijedtében felvette a bárdot és bedobta szobába, szólt a magyarázata.

Nos, valószínűtlenül pontos dobás lett volna, ha igaz amit vallott, mert a húsvágó szerszámot a fotel háttámlájának a tetején találták meg a helyszíneléskor.

Ezzel szemben a bizonyítottnak elfogadott tények szerint a lakásba az ablakon át bejutott férfi pár holmit már összekészített, amikor tetten érte az idős nő. H. Ádám ekkor pénzt követelt tőle, majd az elutasításra válaszul a konyhaszekrényből kivett húsvágó bárddal legalább tízszer mért ütést a támadás elől a szobájába menekülő nő fejére. Csak akkor hagyta abba az ütlegelését, amikor áldozata már elájult, és nem mutatott életjelenséget. H. Ádám az összekészített enni-innivalókkal és háromezer forinttal távozott, hazatérve pedig elégette a véres ruháit. A néni nyílt koponyacsonttörést, életveszélyes sérüléseket, maradandó fogyatékosságot szenvedett.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, míg vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!