Hírek

2016.01.15. 16:48

Adományt kaptak a vadászbalesetben elhunyt férfi gyermekei

Zalaegerszeg - Megindító esemény helyszíne volt péntek délelőtt a Zala Megyei Vadászkamara irodája.

Arany Horváth Zsuzsa

December 10-én súlyos tragédia történt a zalaistvándi határban, 57 éves magyar vadászkísérő halt meg balesetben, amikor egy osztrák vadász fegyvere elsült. Az ügyben nyomoznak a hatóságok. Ám a történtek nemzetközi összefogást eredményeztek: miután a rossz hírről értesültek, osztrák, német, svájci és olasz vadászok gyűjtöttek az elhunyt kísérő családjának a Gruppe der Waidgerechten Jäger elnevezésű közösségi oldal segítségével. Az adományt tegnap a csoport képviseletében a könnyeivel küszködő bécsi Dieter Nagl adta át a férfi két gyermekének, a 21 éves Dórának és 18 éves Máriónak, arra kérve őket, a tisztes összeget fordítsák tanulmányaikra, tanuljanak nyelveket, s őrizzék meg az édesapjuk, az ő vadászbajtársuk emlékét.

- A kamara nevében is szeretném megköszönni a nemes gesztust, amely enyhíteni hivatott elhunyt társunk hozzátartozóinak a fájdalmát, amelyben mi valamennyien osztozunk - mondta dr. Nádor László, a Zala Megyei Vadászkamara elnöke, az 1997-ben alakult szervezet 2538 tagjának a nevében, hozzátéve, vadászként tisztában vannak vele, hogy a balesetben érintett fiatal osztrák vadász számára is emberi tragédiát jelentenek a történtek.

Az elhunyt vadász gyermekei nemzetközi adományt kaptak. Nagy Dóra, a gyűjtést szervező, Ausztriában élő Nagy Barnabás, Nagy Márió és Dieter Nagl, a Jagd-csoport bécsi vezetője
Fotó: Katona Tibor

A közösségi oldal egyik zalai származású - öt éve Ausztriában élő - aktivistája, a gyűjtésben részt vevő szervezője, Nagy Barnabás mutatta be az együtt érző nemzetközi vadásztársadalom képviseletében érkezett csoportot. Beszélt arról, hogy az összetartó csoport tagjai hamar értesültek a szomorú eseményről, sokan csatlakoztak az adományozó akcióhoz.

- Számunkra azért is felfoghatatlan és megdöbbentő, ami történt, mert szeretjük Magyarországot, tudjuk, hogy a magyar hivatásos vadászok a hivatásuknak élnek, mi hosszú évek óta szívesen jövünk ide, visszajárunk, nemcsak vadászni - szólt Dieter Nagl megindultan. - Tudjuk, hogy a vadászok családja a mindennapokban is sokszor nélkülözni kénytelen a családfőt, halála pedig sosem pótolható veszteség. A felhívásunk nyomán számos társunk mozdult meg, hogy segítse az édesapa nélkül maradt családot. Arra kérlek benneteket, a tanulmányaitokra fordítsátok adományunkat - fordult végül Nagy Dórához és Nagy Márióhoz, akiknek egy-egy borítékot nyújtott át. Kiderült, még Zalaegerszegen is gyarapodott azok tartalma, ideérkezve toldotta meg azt két társuk is.

Dieter Nagl mellett személyesen fejezte ki együttérzését Patrick Kastner, Hermann Kratochwil és Engelbert Wiesmayr. Mindannyian reménykednek abban, hogy egy kicsit hozzájárulhattak a fiatalok boldogulásához. A két éve létező civil szervezet felhívásra reagáló adományzók között a felsoroltakon kívül még dán, olasz és holland adakozó is van. Ausztriában többek között egy hétvégi vadászbál bevételét ajánlották fel, a bécsi iroda pedig egy őzbak kilövési költségét adta át.

A már dolgozó Dóra és a még középiskolás Márió halk szavakkal köszönte meg a nem várt adományt, amely, amellett, hogy jólesik, természetesen meglepte a családot.

A vadászok kötelezően biztosítottak, a család ebből is remélhet kártérítést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!