Hírek

2015.12.29. 09:53

Borszentelés a kerkateskándi hegyen

Kerkateskánd – Szent János napjához kapcsolódóan tartottak borszentelést a kerkateskándi hegyen lévő magánkápolnában, szentmise keretében.

Korosa Titanilla

A dr. Tánczos Frigyes Attila, lenti származású pécsi orvos által emeltett Krisztus Urunk Színeváltozása nevet viselő magánkápolna idén kapott működési engedélyt, így első alkalommal nyílt lehetőség itt a borszentelés megtartására. A hagyomány egyre több helyen éled fel újra, a jövőben a kerkateskándi hegyen is rendszeressé kívánják tenni ezt a szokást. Első alkalommal mintegy 50 vendég vett részt az eseményen, közülük közel 20 szőlősgazda kért egyházi áldást a borára. A szentelésen Tüske József tornyiszentmiklósi és Lendvai Zoltán János rédicsi plébános működött közre.

Tüske József szentelte meg a borokat Fotó: Korosa Titanilla

– Előre próbálunk gondolkodni – mondta dr. Tánczos Frigyes Attila – és a fiatalokat is bevonni a szőlészetbe, borászatba, hogy itt ne elhagyott területek legyenek, hanem hasonlóan a szomszédos Szlovéniához, többen foglalkozzanak bortermeléssel. Bízunk benne, hogy kedvet kapnak.

A házigazda arról is beszélt, hogy idén jó borokat sikerült előállítani, a fehérborok már kóstolhatók, a vöröseknek pár hónapot állniuk kell még. A borszentelést helyi borok kóstolója követte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!