Hírek

2015.12.15. 15:57

A hajdani zalai HÉV - Az egykor működő vasútra emlékeztek

Zalaszentgrót – Kedden emléktáblát avattak annak tiszteletére, hogy 1895. december 15- én indult az első vonat a Zalavölgyi HÉV vonalán.

Keszey Ágnes

Vonattal utazhattak  felnőttek és gyerekek kedden Zalaszentgrót és Zalabér - Batyk között. A köznapinak tűnő esemény azért különleges, mert közel tíz éve nem tehetik ezt. Most, egy napra indult csak újra a forgalom, annak tiszteletére, hogy 120 évvel ezelőtt kezdődött meg a közlekedés  a Zalavölgyi  helyiérdekű vasút vonalán, Zalaszentgrót és Balatonszentgyörgy között, több mint negyven kilométeres távon. Aztán 1974 - ben megszűnt a  város és Sármellék közötti közlekedés, így már a somogyi faluba sem lehetett eljutni vasúton. 2007. március eleje óta pedig már egyáltalán  nem közlekednek vonatok Zalaszentgróton át:  a csökkenő forgalom miatt megszűnt a személy, majd az áruszállítás is.

Kánya Szabina és a gyerekek: Németh Tamás Dániel, Gergely és Viktória is utazott a vonaton kedden

Kedden a hajdani HÉV indulására emlékezve tartottak ünnepséget. A  helyi iskolások műsora után a vonal történetét elevenítette fel Stangl Imre, a MÁV ZRT. Szombathelyi Területi Igazgatóságának műszaki igazgatóhelyettese.  Baracskai József, Zalaszentgrót  polgármestere pedig arról szólt, hogy bár vonat már nem közlekedik a városon át, de a vasúti töltésen kerékpárút épült ki,

A megemlékezés után a vasúti épület falán elhelyezett emléktáblát avatták fel a Zalavölgyi HÉV 120 évvel ezelőtti indulásának emlékére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!