Hírek

2015.09.22. 13:03

Pénteken a szívünkhöz szólnak - Ingyenes szűréssekkel kezdődik a szívünk napja

Zalaegerszeg - Pénteken 14 órától ingyenes szűrésekkel kezdődik a szívünk napja idei programja, aminek ez alkalommal a városi hangverseny- és kiállítóterem ad otthont.

Magyar Hajnalka

A betegklubok, alapítványok, szakmai szervezetek és a Zala Megyei Kórház közös rendezvényének idei súlypontjairól dr. Lupkovics Gézát, a kórház kardiológiájának osztályvezető főorvosát kérdeztük.

- Az idei világnap központi témája a stroke, vagyis a szélütés és a szívbetegségek összefüggéseinek, kapcsolatának megvilágítása - kezdi dr. Lupkovics Géza. - Kevéssé köztudott ugyanis, hogy a neurológiai betegségek hátterében gyakran kardiológiai elváltozás húzódik meg. Itt, Zalaegerszegen azonban megkerülhetetlen, hogy a szívünk napján a megyei kórházban, s a kardiológián lezajlott változások kerüljenek elsősorban reflektorfénybe.

Al-Yari Mohamed, dr. Lupkovics Géza és Szabó Róbertné műtős asszisztens katéteres beavatkozást végez a megyei kórházba Fotó: Pezzetta Umberto

Érthető, hiszen az osztály meglehetősen mostoha körülmények közül szabadult ki az új blokk, a Kardiológiai és Szívsebészeti Centrum megépülése jóvoltából, s már új, végleges helyén fogadhatja a betegeket. A pénteki rendezvényen az ingyenes szűréseket, valamint a 16 órakor esedékes megnyitót követően erről beszél majd bővebben dr. Halász Gabriella, a kórház főigazgatója is. Előadásában azt fejti ki, milyen hatással lesznek a most zajló, nagy jelentőségű fejlesztések a gyógyító munkára.

- Osztályunk az új épület második emeletén rendezkedhetett be a nyár végén, s a járóbeteg ellátás is zajlik már a földszinten - ad előzetes képet a jelen helyzetről dr. Lupkovics Géza. - A rehabilitációs osztály felújítása azonban még tart, s ugyancsak folyamatban van az új katéteres labor beszerzése és a műszerpark további korszerűsítése.

A világnap alkalom arra is, hogy a szakma újfent felhívja a figyelmet azokra a rizikófaktorokra, amelyek ellen fellépni elemi érdek, ha csökkenteni szeretnénk a szív- és érrendszeri halálozást.

- Az első a dohányzás, aminek visszaszorítása óriási jelentőséggel bír - kezdi a sort a főorvos. - A jó irányba ható törvényeknek köszönhetően ma remélhetőleg már kevesebben dohányoznak Magyarországon. Ugyanilyen alapvető feladat a koleszterinszint karbantartása, különösen azon pácienseknél, akiknél már lezajlott valamilyen kardiovaszkuláris esemény. Jelentek is meg új gyógyszerek a piacon, egyelőre sajnos megfizethetetlen árfekvésben, de remélhetőleg pár év múlva elérhetővé válnak nálunk is.

További rizikófaktor a cukorbetegség, amit a 21. század új pestiseként említett a szakember. Térhódítása gyors és jelentős mértékű, s az érintettek körében a szív- és érrendszeri halálozás jóval meghaladja az átlagot. A magas vérnyomás veszélyei sem csökkentek, a kiváltó okok közt a mozgásszegény életmód, a túlsúly, valamint a mértéket meghaladó só és alkoholfogyasztás vezet. Az ajánlás szerint szívünk érdekében heti négy alkalommal legalább 30 percig tartó, megizzadással járó fizikai aktivitás volna kívánatos, erőltetett gyaloglás, kocogás, kerékpározás, úszás formájában.

A fentiek megszívlelését segíti a pénteki rendezvény is, amelynek fővédnöke Balaicz Zoltán polgármester. Az ünnepélyes megnyitó keretében köszöntőt mond Vigh László országgyűlési képviselő, az előadást követő műsorban pedig fellép Hertelendy Attila és Debrei Zsuzsanna a Hevesi-színházból, a Zalai Táncegyüttes, valamint a világbajnok egerszegi ugrócsoport.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!