Hírek

2015.09.15. 16:08

Falugondnoki országos konferencia

Mihályfa - A 25 évvel ezelőtt életre hívott falu- és tanyagondnoki szolgálat nemzetközi összevetésben is egyedülálló szociális alapellátó rendszer.

Arany Gábor

Hazánk 1300 településén működik ilyen, Zalában 146 a falugondnoki szolgálatok száma. A szakmában dolgozók és a településvezetők kedden délután Mihályfán adtak egymásnak randevút. Egyebek mellett szóba került, miként látják a zalai falugondnokok a saját munkájukat, a közösségeik, a települések lehetőségeit. A felvetett témák megtárgyalására szélesebb körben is mód lesz, mert a Zalai Falvakért Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával október 15-16-án első ízben rendezi meg a falu- és tanyagondnoki szolgáltatások országos konferenciáját. Ennek helyszínéül a novai Csicsergő szabadidőközpont szolgál. Az egyesület titkára, Szeder-Kummer Mária érdeklődésünkre közölte: a politikai döntéshozók, a szociális szakma és a közfigyelem fókuszába kívánják állítani a falu- és tanyagondnoki szolgáltatást, a vidék ügyét. A falugondnok a közösség támasza, egyszemélyes intézmény, akinek segítségével az alapfokú szociális ellátást és a közösségi feladatok egy részét tudja megoldani a település. Az elnéptelenedő községekben, a ritkán lakott tanyavilágban mind nagyobb szerep hárul rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!