Hírek

2015.09.08. 15:39

Baleset után megbánás

Keszthely – Kerékpárost ütött el személyautó, a vétkes sofőr bocsánatot kért és jóvátételt fizetett a biciklisnek, ennek folytán nem büntethető.

Arany Gábor

A közvetítői eljárással és egyezséggel lezárult történetet a megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba ismertette. A baleset ez év március 10-én reggel nyolc óra előtt nem sokkal Keszthelyen történt a Schwarz Dávid úton. Itt egy 45 éves helybeli férfi Renault Megane személygépkocsijával a Zsidi út 17. szám előtti négyes útkereszteződéshez érve balra akart kanyarodni. A tábla jelzését azonban figyelmetlensége miatt nem vett észre és nem adott elsőbbséget a Zsidi út felől érkező, a jobbra tartási kötelezettségét be nem tartó kerékpárosnak, ezért összeütköztek. A biciklit hajtó 35 éves keszthelyi férfi a balesetben súlyosan megsérült, koponyája zúzódott, térdkalácsa törött.

A történtek alapján a gépkocsivezető ellen eljárás indult közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt, aminek büntetési tétele egy évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

A sofőr a nyomozás során elismerte a felelősségét és kérte közvetítői eljárás lefolytatását, amihez a kerékpáros is hozzájárult. Ez alapján az eljáró ügyész július 6-án a büntetőeljárást négy hónapra felfüggesztette.

A megyei kormányhivatal igazságügyi osztálya által lefolytatott közvetítői eljárásban egy hónapon belül lezárult. Ennek eredményeként augusztus 7-én tevékeny megbánást tanúsító megállapodás született. Ennek értelmében a gépkocsit vezető férfi sajnálatát fejezte ki a történtekért, elismerte kizárólagos felelősségét a balesetben, valamint 200 ezer forintot fizetett ki anyagi jóvátételként a kerékpáros részére.

A megállapodásra, a tevékeny megbánásra tekintettel az ügyész a gépkocsivezető  ellen folytatott büntetőeljárást megszüntette, közölte dr. Pirger Csaba.

A Btk. ugyanis kimondja, hogy nem büntethető az, aki az élet, testi épség és az egészség elleni, az emberi szabadság elleni, az emberi méltóság és egyes alapvető jogok elleni, a közlekedési, a vagyon elleni, illetve a szellemi tulajdonjog elleni vétség vagy háromévi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében – vagy azt megelőzően, de a közvetítői eljárás keretében született megállapodásban jóváhagyva – a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!