2015.08.14. 14:36
Fogyott a paprika és a paradicsom - Lecsó volt a napi menü a zalaegerszegi piacon
Zalaegerszeg - A nyári termények között itt a paradicsom és paprika időszaka, a piacon ennek jegyében tartották meg a paradicsom és lecsónapot, a házi füstölthús előállítók és árusok pedig külön utcát kaptak.
Negyedik alkalommal rendezték meg augusztus 14-án a zöldségpiacon a paradicsom és lecsónapot. A szabadtéri árusító területen már reggel rotyogott az üst, amiben a vásárcsarnok lecsóját főzték 25 kiló paprikából, 10 kiló paradicsomból 8 kiló hagymából, s még két szakács is készülődött.
A lecsó alapanyagból volt bőven kínálat, de azt nem lehet mondani, hogy paprika és paradicsom dömping van, legalábbis ami az árakat illeti.
– Az időjárás határozza meg mindig a szabadföldi zöldségek kínálatát, ebben a szárazságban öntözés nélkül nagyon nehéz termelni. Mára vártunk egy nagyobb paprika dömpinget, de sajnos a nagybani piacon is elég kevés az áru. Az árak ennek megfelelőek, úgyhogy érdemes jól körbenézni vásárlás előtt – mondta Horváth István vásárcsarnok igazgató.
Balaicz Zoltán polgármester nyitotta meg a délelőtti programot – Minden esztendőben van egy olyan nap az adott évszakban, amikor találkozunk itt a piacon. Van az epernek, a paradicsomnak külön napja, a húsnak is, városi disznóvágásra is sor került itt a piacon. Ehhez jól illeszkedik, hogy sikerült a Füstös utcát létrehozni – mondta többek között a polgármester.
Az úgynevezett Füstös utca a házi húskészítményeket kínáló vállalkozók pavilonjai előtti húzódó terület. Egyelőre négy családi cég rendezkedett ott be, szeptemberben nyit az ötödik. Valamennyi vállalkozónak átadták a megszámozott utcanévtábláját.
A program során Bíró László, az Arany Bárány szakácsa lecsós szeletet sütött, natúr lecsót, valamint lecsós csirkemájat készített, s osztotta meg a kóstolgatókkal módszerét. A kisktert tulajdonosoknak pedig dr. Nagy György növényorvos segített a paprika és a paradicsom termezstéséhez növényvédelmi tanácsokkal.