Hírek

2015.06.24. 11:42

Új kereszt az 1604 méter magasan lévő Egyeskőn

Gelse – A dél-zalai településen élő kovács, Horváth Ákos nemrég nagy tettet hajtott végre, ugyanis 1604 méter magasban állított keresztet.

Pásztor András

Horváth Ákos gelsei kovács hivatásából eredően szívesen keres fel olyan helyeket, ahol a régmúlt, az elfeledett szakmák még élnek. Ezért is utazott Erdélybe 8 évvel ezelőtt. Az ott élő népi kultúra és a táj szépsége aztán annyira megragadta, hogy azóta is gyakorta visszajár.

– A turisták által kedvelt és látogatott helyek után ma már inkább olyan területeket keresek fel, ami valami miatt különleges, kevésbé turistaközpontú – árulta el a gelsei kovács. – Így jutottam el az 1604 méter magasan fekvő Nagy-Hagymás Nemzeti Park területén található Egyeskő tetejére is, ahol egy egyszerű kereszt állt, melyet még az 1970-es évek elején állítottak fel. Az Egyeskő tetejéről csodás panoráma tárult elém, ezért úgy gondoltam, hogy ez a hegycsúcs többet érdemel, így elhatároztam, hogy saját tervezés alapján készítek egy kovácsoltvas keresztet.

Horváth Ákos az általa készített kereszttel Egyeskő tetején. Fotó: Horváth Ákos

Horváth Ákos miután hazatért papírra vetette az első terveket, majd tavaszra el is készítette a keresztet.

– A keresztet május 19-én, pünkösd előtt, a család, az Erdélyben élő, valamint az Erdélyből származó, de ma már Ausztriában élő barátok segítségével juttattam ki Marosfőre – mesélte a kovács. – A keresztet a marosfői templom plébánosa megszentelte, majd a helyi barátok, ismerősök, a gyergyószentmiklósi hegyi mentők és az egyeskő menedékház üzemeltetőinek segítségével a keresztet felvittük a szikla tetejére. A Balánbányától vezető gyalogút többször is megpróbáltatások elé állította a csapatot, főleg a sziklára való feljutás volt nehézkes, hiszen a közel 35 kilogrammos keresztet és annak felállításához szükséges szerszámokat is cipelni kellett.

Mint megtudtuk: csaknem 2 órás kemény munka után a régi kereszt helyét a gelsei kovács alkotása foglalta el.

– Számomra ez a jótékonysági cselekedet a vidék, a hagyományok tiszteletét és Erdély szeretetét jelentette – mondta Horváth Ákos, aki elárulta: megerősödött benne a gondolat, miszerint egy nemes cselekedet megvalósításához sokszor nem csak pénzre, hanem elhatározásra és kitartásra van szükség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!