Hírek

2015.06.02. 14:19

Trükköztek az idegenforgalmi adóval - Elmarasztalták Balatongyörök volt körjegyzőjét

Zalaegerszeg – Első fokon öt éve tart a bírósági eljárás, amit harmadszor ismételtek meg, az első ítéletben még a négy vádlottat – a korábbi balatongyöröki körjegyzőt és a település korábbi polgármesterét, valamint két vállalkozót – felmentették.

Arany Gábor

A „második fordulóban" a jegyzőt és H. Józsefet, a Carina kemping üzemeltetőjét elítéltek, Kiss László polgármestert és a Castrum kempinget vezető R. Antalt felmentették – H. József és Kiss László ítélete jogerőssé vált. Két társuk ügyében azonban új eljárásra utasított a Pécsi Ítélőtábla. Kedden a Zalaegerszegi Törvényszéken első fokon immár harmadszor kihirdetett ítéletben dr. Turopoli Tibor büntetőtanácsa bűnösnek mondta ki Balatongyörök volt körjegyzőjét, Győriné Szilágyi Ilonát és a Castrum kempinget üzemeltető vállalkozót, R. Antalt.

A történet lényege, hogy 2004-2007 években az önkormányzattól bérelt területen kempinget üzemeltető vállalkozók a valóságosnál több idegenforgalmi adót (ifa) fizettek, ami alapján a balatongyöröki önkormányzat magasabb állami normatív hozzájárulást kapott. Erre az akkori körjegyző, Győriné Szilágyi Ilona kezdeményezésére került sor. Az említett években, 2004-ben és 2007-ben a Castrum Camping Bt.-t irányító R. Antal a ténylegesen befolyt idegenforgalmi adóbevételnél 2,3 millió forinttal többet fizetett be. A Carina kempinget irányító H. József 2005-2007-ben a beszedett idegenforgalmi adót 4,5 millió forinttal fizette túl. A körjegyző ez alapján az államkincstárnak valótlan bejelentést küldetett el, s mivel az állam az ifa minden forintja mellé kettőt tett hozzá normatív támogatásként, ezért a költségvetést 13,6 millió forint kár érte.

Jogerős ítéletben korábban azt állapították meg – a történteket beismerő H. József vallomásra is alapítva –, hogy a vállalkozó a körjegyző felszólítására fizetett több ifá-t tudva, ezzel az önkormányzatot hozza kedvező helyzetbe. Cserébe úgy kapott a bérleti díjból kedvezményt az önkormányzattól, hogy azt nem is kérte. R. Antal is túlfizetett, ám ő tagadta, hogy ezt a körjegyző kérésre tette, kedvezve ezzel az önkormányzatnak, s cserébe a bérleti díjból a túlfizetéssel azonos nagyságrendű kedvezményt kapott.

Nem állapították meg az akkori polgármester, Kiss László felelősségét a történtekben, mert nem bizonyosodott be, hogy a többlet ifa befizetése érdekében ő kezdeményezte volna a bérleti díjak csökkentését.

A törvényszék Győriné Szilágyi Ilonát közvetett tettesként elkövetett költségvetési csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt 1 év 3 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte és egyben előzetes mentesítésben részesítette. R. Antal ítélete: bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás, valamint hamis-magánokirat felhasználás miatt 250 napi tétel, azaz 375 ezer forint pénzbüntetés. Ez nem jogerős, mert minden érintett három nap gondolkodási időt tartott fenn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!