Hírek

2015.06.04. 11:11

Több lett a munkabaleset, de kevesebb a halálos

Az idei első negyedévben országosan nőtt a bejelentett munkabalesetek száma, megyénkben a tavalyihoz hasonló a helyzet.

Hajdu Péter

Ezek következtében 4182-en váltak három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, tíz százalékkal többen, mint tavaly, közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.

A statisztikából kiderül, az összes beleset 13 százaléka, 563 Budapesten fordult elő, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye következik 298 esettel, amit Győr-Moson-Sopron követ 288 munkabalesettel. Zala és Nógrád megyében történt a legkevesebb, 83 és 82 alkalommal szenvedtek három napon túl gyógyuló sérülést a munkavállalók.

A Zalára vonatkozó adat kapcsán érdeklődtünk dr. Babati Szabolcstól, a Zala Megyei Kormányhivatal főosztályvezető-helyettesétől. Munkabaleseti szempontból a megyék közt az utolsó előtti hely nem rossz. A főosztályvezető-helyettes mindehhez hozzátette, ez valóban jó helyezés, de nem árt figyelembe venni megyénk méretét, és a zalai gazdaság, illetve a lakosság arányát, ezek alapján Zala hozzávetőlegesen az ország három százalékát teszi ki. Ez egy kissé árnyalja a képet.

A halálos kimenetelű munkabalesetek legtöbbje leesés miatt történik, az építőiparban. Képünk illusztráció

– Az országos 4182 munkabalesetből 83 történt Zala megyében. Az említett számok egyébként azt jelentik, hogy ennyi munkabalesetről érkezett be jegyzőkönyv, ennyiről tudunk. A munkabaleseti statisztika zalai sajátossága, hogy a külföldön magyar munkavállalókkal történt munkabalesetek 10-15 százaléka hozzánk érkezik be, az idei első negyedévben 100-ból 12. Ennek az az oka, hogy a külföldön történt munkabaleseteket annak a megyének a kormányhivatalához kell bejelenteni, ahol az adott cég székhelye van. Itt sok fuvarozó cég működik, olyan is, amelynek nagyon sok dolgozója van, és az összes külföldön történt balesetük hozzánk fut be. Az országban összesen 15 halálos munkabaleset történt az első három hónapban, ami viszont hatodával kevesebb az előző év azonos időszakában történteknél. Ezek közül az első negyedévben egy megyénkben történt, és a negyedévet követően sajnos a második zalai halálos munkabaleset is bekövetkezett – mondta dr. Babati Szabolcs.

Az egyik halálos kimenetelű zalai munkabaleset tetőszigetelési munka közben történt. A dolgozó a munkálatok irányítása közben átesett a 35 centiméter magas attikafalon. Az eset során kiderült, a szükséges egyéni munkavédelmi eszközök rendelkezésre álltak, de a balesetet szenvedett nem használta azokat. Az eset alátámasztja az országos és helyi tendenciát is, miszerint leggyakrabban az építőiparban következnek be halálos balesetek, azok között pedig a leesés jelenti a leggyakoribb veszélyforrást. A másik halálos eset Nagykanizsán a Vár úton történt, egy közútfelújítás során, aminek a vizsgálata még folyamatban van. Kedvező, hogy a megyében eddig nem történt egyéb súlyos munkabaleset.

– Zalára is jellemző, hogy a legtöbb bejelentett munkabaleset a feldolgozó- és a gépiparban történt. Érdekes jelenség, illetve ellentmondás, hogy a halálos balesetek 40 százaléka az építőiparban történt, ugyanakkor az összes bejelentett munkabalesetből viszonylag kevés kapcsolható az építőipari ágazathoz. Ez részben az ott folyó munka jellegéből is adódik, de bizonyos mértékig a látencia is szerepet játszhat ebben – mondta a főosztályvezető-helyettes.

Hasonló összefüggés tapasztalható a kevés, 1-9 főt foglalkoztató munkáltatóknál. Tőlük az összes munkabaleset bejelentésének csak a 10-12 százaléka érkezik, de a halálos esetek 40 százaléka, és az egyéb súlyos munkabalesetek mintegy fele ebben a körben történik meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!