Hírek

2015.06.26. 17:04

Zalai strandok is szerepelnek a legjobbak között

Gyenesdiás - Átalakult a Balatoni Szövetség és tó környéki civil szervezet összefogásával meghirdetett strandos minősítő verseny. A minőséget jelző címeket és Kékhullám zászlókat a gyenesdiási Játékstrandon adták át.

Keszey Ágnes

Idén már nem a szezon előtt, hanem működés közben járta végig a minősítési rendszerbe benevezett strandokat a bírálóbizottság, amelynek tagjai a kötelező előírásokon túl figyeltek arra is, hogy a mozgáskorlátozottak hogyan tudják használni a vizesblokkokat, s hogy számukra is biztosított-e a vízbe való bejutás lehetősége. A bírálók azt is vizsgálták, hogy felkészültek-e az üzemeltetők a kisgyermekes családok fogadására, van-e pelenkázó, s azt sem hagyták figyelmen kívül, hogy a ma már alapvetőnek számító játszótér mennyire árnyékos. Nézték a tisztaságot (az illemhelyekét is), a szolgáltatásokat és azok minőségét. Idén először több kategóriában osztottak ki díjakat, s a Kékhullám zászlót is kategorizálták. Nem minden nevező kapta meg a minőséget jelző zászlót: 8 fürdőhely lett háromcsillagos, 14 kettő és 6 egycsillagos minősítésű.

Nagy Péter Mór hintázik a gyenesdiási Játékstrandon, amely a balatongyöröki és a vonyarcvashegyi strandhoz hasonlóan a maximális, 3 csillagos minősítést érte el az idei bírálat során. Fotó: Keszey Ágnes

A bírálóbizottság a minősítés során a vendégek szemszögéből nézte a strandokat.

A Balaton családbarát strandja a balatonfüredi Eszterházy strand lett. Kerékpáros-barát strand címet érdemelt ki a balatonberényi Községi strand, A Balaton legsportosabb strandja lett a vonyarcvashegyi Lidó strand. A legjobb szabadstrand a balatonboglári Platán strand lett.

A minősítés során a legtöbb pontszámot elért strand a Nők a Balatonért Egyesület különdíját kapta: ezt a balatongyöröki Községi strand érdemelte ki.

A zalai, balatoni strandok közül három csillagot kapott a vonyarcvashegyi, a balatongyöröki strand és a gyenesdiási Játékstrand - ahol a díjátadót is tartották. (a Lidó strandot a település nem nevezte be a minősítési rendszerbe.) Két csillagos lett a keszthelyi Városi strand, míg a város két másik strandja: a Helikon és a libás egy csillagos minősítést kapott.

A pénteki díjátadó ünnepségen Gál Lajos polgármester köszöntője után dr. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkár kiemelte: a balatoni turizmus alfája és omegája strandjaink állapota.

- Kétségtelen, hogy a Balaton ma útkeresésben van, meg kell találnia új arcát, elsősorban külföldön. Az elmúlt évek fejlesztései nyomán azonban azt is bátran állíthatjuk, hogy a Balaton a maga tengernyi élményével Közép-Európa bármely népszerű üdülőhelyével felveszi a versenyt, s jó úton jár ahhoz, hogy több szezonos úticéllá váljon - mondta az államtitkár.

A vonyarcvashegyi a legsportosabb balatoni strand. A díjat Dani Barbarától, a Magyar Turizmus Zrt. Balatoni Regionális Marketing Igazgatósága vezetőjétől vette át Péter Károly polgármester. Fotó: Keszey Ágnes

Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke arról szólt, hogy a minősítési rendszer észrevételei alapján az üzemeltetők évről-évre javítanak a kritikus pontokon. A szezon után egy fórumot is szerveznek majd a minősítők és üzemeltetők részvételével.

Fűrész Tünde család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a családbarát szolgáltatások fontosságára hívta fel a figyelmet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!