Hírek

2015.05.28. 09:53

Vasárnapi kassza - A KISOSZ elnöke szerint a vasárnapi zárva tartás egyelőre befejezett ügy

Zalaegerszeg – Dr. Antalffy Gábor, a KISOSZ ügyvezető elnöke szerint a vasárnapi zárva tartás egyelőre befejezett ügy, majd az idei nyári idegenforgalmi szezon után dől el, érdemes-e ismét forszírozni a kivételeket.

Hajdu Péter

A napokban a Kereskedők és Vendéglátók Zala megyei Érdekképviseleti Egyesületének (KISOSZ) éves taggyűlésén vett részt az érdekvédelmi szervezet ügyvezető elnöke. Mivel a KISOSZ a kötelező vasárnapi zárva tartás kapcsán folytatott előkészítő munkában lobbizott a kisvállalkozók érdekében bevezetendő kivételekért (a piacok, vásárok esetében ezt sikerült is elérni de a Balaton-parton nem), azt kérdeztük tőle, lezárt ügyként kezelik a rendeletet, vagy folytatódik az egyezkedés?

– Azt gondolom, egyelőre lezárt ügyről van szó. Előzőleg volt egy kormányrendelet, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium készített a szakmai szervezetekkel egyeztetve. Abban találtuk ki közösen azokat a kivételeket, ahol jó lenne vasárnap is nyitva lenni. A válasz ismert, a kormány inkább még szigorított, a világörökségnek minősülő területeken is hatályba lépett a jogszabály. Szerintem amíg le nem fut az idegenforgalmi szezon, addig semmiféle változtatásra nincs esély. Meg kell várni, mit szól majd a sok külföldi és belföldi turista nyáron a Balaton-parton, Tisza-tón, a Fertő tó környékén, hogy vasárnap zárva vannak az üzletek. Lesznek-e problémák, esetleg felháborodás a külföldről ide látogató turisták részéről. Ha igen, akkor az lehet, hogy a kormányt is mozgásra vagy változtatásra ösztönzi. Ha nem, akkor változatlanul marad minden.

Dr. Antalffy Gábor: Meg kell várni, mit szól majd a sok külföldi és belföldi turista a nyáron a vasárnapi zárva tartáshoz. Fotó: Hajdu Péter

– Van olyan vélemény, miszerint egyébként az igazi cél a vasárnapi forgalom átcsatornázása volt a hipermarketektől a családi kisvállalkozásokhoz. Bejött ez?

– Véleményem szerint a vasárnapi zárva tartás eredményéről az első kasszát nem most kell csinálni, hanem szeptember elején, akkor már lesz tapasztalat. Az említett feltételezésben van egy adag porhintés, de vannak ténybeli alapjai is. Amikor felmerült a kötelező vasárnapi zárva tartás, a két legnagyobb hazai üzletlánc, először a Coop, majd a CBA-sok, akik ugyancsak családi vállalkozások, rögtön kinyilatkoztatták, hogy önként is hajlandóak zárva tartani, ezt az intézkedést támogatják. Az viszont szakmai nonszensz, hogy az ő érdekükben született volna a rendelet. De az tény, hogy azok számára többlet lehetőséget kínál ez a rendszer, akik saját maguk állnak az üzletükben a pult mögött, és vasárnap is dolgozni akarnak. Ennek ellenére én sajnos egy másik tendenciát látok. Akik eddig is a multinacionális hálózatoknál vásároltak, most is oda mennek, csupán előre hozzák, és többet vásárolnak csütörtökön és pénteken. Ez a NAV által a forgalmi adatok alapján kiadott jelentésben is szerepel. Sokan sokféleképpen értékelik az adatokat. Egyre felhívnám a figyelmet. Mégpedig a kereskedelmi egységek számának csökkenésére. Arra, hogy az elmúlt tíz évben több mint 10 ezer bolt szűnt meg. Ez azt mutatja, hogy a kereskedelmi szakma bajban van, és a kereskedelemben lezajló változások károsultjai a kicsik.

– Pedig folyamatosan a kiskereskedelmi forgalom bővüléséről szólnak a KSH-jelentések. Arról, hogy egyre többet vásárolunk. Igaz, feltételezések szerint nem is vásárolunk többet, csak az on-line pénztárgépek bevezetése óta több tételt ütnek be a boltokban.

– Érdemes megnézni, hogy KSH által kiadott adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom bővülésében a legnagyobb értéket az üzemanyag fogyasztás jelenti. A kiskereskedelmi forgalom növekedett, az emberek bátrabban költenek, ezek nem vitatható tények. Örülnünk kell, hogy a belső fogyasztás nő, mert hozzájárul a GDP növekedéséhez, és az ország jólétéhez. Ami az on-line pénztárgépek forgalomnövelő hatására vonatkozik, csupán egy sanda feltételezés, amivel az amúgy is hátrányos helyzetben levő kisvállalkozásokat még csalással is vádolják. Azt gondolom, hogy az on-line pénztárgépek bevezetése hozzájárult a gazdaság fehéredéséhez, csak a számok között nincs összhang. Mert például, ha az élelmiszer jellegű boltoknál 1,1 százalék a kiskereskedelmi forgalom bővülése, akkor nem igaz, hogy a pénztárgépek miatt folytak be a költségvetésbe plusz százmilliárdok. Van tisztulás, de a forgalom azért nőtt, mert több pénz maradt az emberek zsebében – válaszolta a KISOSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!