Hírek

2015.05.22. 13:52

Nem kell bezárni: rendezte tartozását az autista otthon

Boncodfölde - 5 millió forint adományt kapott a boncodföldei autista otthon, így elhárult az intézmény bezárásának közvetlen veszélye.

Magyar Hajnalka

Mint Jakab Károlyné, a védőotthont fenntartó Autista Sérültekért Zalában Alapítvány vezetője pénteken jelezte, a pénzből azonnal rendezték köztartozásukat a NAV felé, valamint kifizették a dolgozók elmaradt bérét. Az adományból 4 millió forint a gyógygombákkal foglalkozó Varga Gábor hatóanyag-kutató cégének, a Max-Immun Rák- és Immunkutató Kft.-nek köszönhető, a fennmaradó összeget pedig magánszemélyek adták össze. Volt, aki ezer, más 100 ezer forintot. A tűzoltás megtörtént, ám hosszú távú megoldást csak a normatíva emelése jelenthet – hangsúlyozta Jakab Károlyné.

Az alapítvány vezetője reagált a működésüket érintő, csütörtökön megjelent cikk adataira is. Mint kifejti, az alapítvány valóban 669 ezer forintot kap támogatásként, de ez magában foglalja a szociális ágazati pótlékot is, ugyanis 2015-től a Magyar Államkincstár a normatív támogatásról és az ágazati pótlékról közös határozatot hoz és egy összegben utalja a fenntartóknak. Ez a múlt évben még külön történt.

Az is tény, hogy az alapítvány részesült pályázati támogatásban, ám az összeg így sem elég a biztonságos működéshez. Ugyanakkor örömmel tölti el, hogy az állam a saját hasonló intézményére 3,8 millió forintot tud költeni, a civil fenntartók megelégednének 2,5 millió forint állami támogatással is havi szinten.

Vigh László országgyűlési képviselő pénteken bejelentette, május 30-án, szombaton 16-órától – az Ákos koncert előtt – gyűjtést szervez az otthon javára a ZTE stadionnál.

Előzmény: Segélykiáltás Boncodföldéről

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!