Hírek

2015.05.21. 14:23

Ladikba szálltak, játszottak, nyertek - Sajtóismereti versengés

A mieink, azaz a vonyarcvashegyi iskola ügyes diákjai a második helyet szerezték meg az idei Ladik vetélkedőn.

Arany Horváth Zsuzsa

A csütörtöki sportfeladatok teljesítése után esős napra ébredtek a LADIK-olók a kislődi kalandparkban. A kiadónk évek óta szerez élményt a Lapot a Diákoknak elnevezésű játékos programmal, amely nemes versengés formájában enged betekintést a média világába, kedvet csinál a lapok olvasásához, s az újságírás szépségeinek megismeréséhez. A megyei fordulók után két napos régiós viadalon adott számot sajtóismereteiről Fejér, Vas, Veszprém és Zala megye egy-egy általános iskolai csapata.

 

A Sobri Jóska Kalandpark alkalmi lakói (Fejér megyét Iszkaszentgyörgyről, Vas megyéből Csepregről, Veszprém megyét a Veszprémből, Zalát Vonyarcvashegyről érkezett ötfős csapat képviselte) Aradi Virág kollégánk szellemes feladatsorára válaszoltak. Ahogy a megyei döntőben, itt is bemutatkozó dalírással kezdődött a verseny,   a Wellhello Apu vedd meg nekem... című dalát „csáklyázták" Ladikjukba a gyerekek. A vonyarci  diákok „Apu vedd meg nekem a lapot..." felütéssel indítottak. Azután a csapatok öt percig olvashatták a lapcsoporthoz tartozó Dunaújvárosi Hírlap május 9-i számát (nem véletlenül, hiszen abban tudósítottak a Ladik ottani megyei döntőjéről), majd furfangos kérdéseket kaptak a tartalmát illetően. El kellett  igazodniuk a sajtóműfajokban, közben kiderült, mi a lead, a glossza, a mínuszos hír, a jegyzet.

Interjúkérdéseket intéztek Cristiano Ronaldohoz, Vlagyimir Putyinhoz, Sebestyén Balázshoz, melyekből világossá vált, a tizenévesek tájékozottak,  sőt, humorban nem ismernek tréfát:   Putyintól azt is meg mernék kérdezni, aranyból van-e a WC náluk... is.  Jól teljesítettek a helyesírási hibák felfedezésében, mulatságos tévéközvetítés részeseivé tették a jelenlévőket, amikor egy-egy képről kellett beszélniük, méghozzá rögtönözve. A vetélkedőt végül minimális pontkülönbséggel a veszprémi Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola nyolcadikosai nyerték meg. Zala megye színeiben a Vonyarcvashegyi Eötvös Károly Általános Iskola csapata a második helyet szerezte meg (Szakál Zsuzsanna, Marton Dániel, Ábrahám Rebeka, Kéri Kitti, Teichert Annkristin) a Fejér és Vas megyei vetélytársak előtt. A gyerekek könyvajándékok mellett családi belépőt nyertek a kalandparkba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!