Hírek

2015.05.05. 16:03

Egyre romosabb az épület - A nagykanizsai önkormányzat pályázati forrást keres a felújításához

Nagykanizsa - Több olvasónk is kritikát fogalmazott meg a volt nyomdaépület állapotával kapcsolatban. Az önkormányzatnak van terve a romos épület rekonstrukciójára.

Pásztor András

Lapunk olvasói többször is jelezték: több száz millió forintból megszépült az Erzsébet tér, de a látványt jelentősen rontja a tér észak-keleti részén lévő volt nyomdaépület. Ezért megkérdeztük Dénes Sándor, van-e terve a városvezetésnek a romos épület helyreállítására.

- Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy az egykori nyomda épülete, illetve a 19-es udvarként ismert terület milyen állapotban is van - jegyezte meg a polgármester, aki hozzátette: az önkormányzat már több éve próbálkozik kezdeni valamit a volt nyomda épületével, ám eddig nem sok siker koronázta az erőfeszítéseket. - A 19-es udvarban található romos épületeket még az idei évben szeretnénk elbontani erről egyébként a következő közgyűlésen dönt a testület , hogy a későbbiekben majd meghatározzuk a terület funkcióját. A volt nyomda épületének felújítása nem ilyen egyszerű feladat. Az épülettel elvileg innovációs üzleti és oktatási központként számol az önkormányzat. Ám ahhoz, hogy ezt meg is tudjuk valósítani komoly, több száz milliós pályázati forrásra lesz szüksége a Kanizsának. Azt már most is tudjuk, hogy a településfejlesztési operatív program keretében nem tudunk erre a feladatra pályázni, ezért más jogcímet kell keresni.

Az Erzsébet tér megszépült, de a látványt rontja a nyomdaépület. Fotó: Szakony Attila

Dénes Sándor polgármester éppen a fentiek miatt nem tudott konkrét határidőt mondani a volt nyomda felújítására, de arról már korábban is lehetett hallani, hogy a városvezetés egy az üzleti- és konferenciaturizmust kiszolgáló szállodát is szívesen látna a tér észak-keleti szegletében.

Mint arra sokan emlékezhetnek: a volt nyomdaépület felújítására 2010-ben egyszer már pályázott az önkormányzat, ám az igényelt 600 millió forintot akkor nem nyerte el a város. Azóta tulajdonképpen semmi sem történt az épülettel, amelynek málló vakolata és hulló tégladarabjai valóban a belváros szégyenét jelenti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!