Hírek

2015.05.16. 07:07

A mi kis szotyink – hidegen

A balatonföldvári Kárpáti Péter által kitalált és elkészített napraforgós fagyi lett a Balaton fagyija. A Balatoni Turizmus Szövetség immár második alkalommal hirdette meg a versenyt, melyre idén közel harminc fagylalttal neveztek a tó körüli cukrászdák, fagylaltozók.

Keszey Ágnes

Nyár, Balaton, napsütés és fagyi – szorosan összetartoznak. A Balatoni Turizmus Szövetség ezért keresi és választja ki a Balaton fagyiját. Cél a klasszikus és hagyományos, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése is. A tavalyi győztes a Balatoni randevú (pezsgős marcipán szamócával) volt, idén pedig a napraforgó fagylalt, mely a balatonföldvári Kárpáti fagyizóban készült-

A négy tagú zsűri 300 kilométer autózva, 15 cukrászdát, fagylaltozót végigjárva kóstolta végig a Balaton fagyija cím elnyerésére benevezett 28 hideg ízkreációt.

– Nyolc szempontot vettünk figyelembe: az íz és az ízek harmóniája, a felhasznált alapanyagok, az állag, a kreativitás, a dekoráció is szerepelt a bírált jellemzők között. – mondta el Fekete Tamás, a Balaton Turizmus Szövetség alelnöke.

Kárpáti Péter, a fagylalt megálmodója és elkészítője három évtizede foglalkozik a jeges finomságokkal, tavaly különdíjat kapott „füge-dió fantázia” nevű kreációja. A napraforgós fagyi már tavaly ősszel elkészült, készítője nem sokáig gondolkozott azon, hogy ezzel a kézműves fagyival nevez megmérettetésre. De vajon mitől kézműves egy fagyi?

Nem csak drága szicíliai pisztáciából vagy a piemonti mogyoróból lehet finom fagyit készíteni, hanem a mi kis szotyinkból is - mondta Kárpáti Péter
Fotó: Keszey Ágnes

– Én mindig azt szoktam mondani, hogy egy olyan fagylaltkészítő műhely, ahol van egy pasztörizáló gép, van bent mondjuk tíz kiló dió, meg mondjuk öt kiló 65 százalékos csoki, ott feltételezhetően kézműves fagyit csinálnak- véli Kárpáti Péter.

A Balaton fagyija hagyományos alapanyagokból készült, de ez feltétele is volt a nevezésnek. Az összetevők: fehér alap, hántolt napraforgómag, grillázs, só és tejkaramella.

– Sokszor nem könnyű elkészíteni egy fagyit, többször nekifut az ember, míg kikísérletezi, hogy mit hogyan csináljon. Ám vannak a hirtelen ötletek – ilyen volt a napraforgó fagyi is. Megcsináltam tavaly ősszel és mindjárt jól sikerült. De egy viszonylag egyszerű fagylaltról beszélünk, nagyon könnyű elkészíteni. A napraforgó, a mi kis szotyink nagyon népszerű, érdekes, hogy ezt miért nem találta ki eddig más. Én szinte sportot űzök abból, hogy újabb és újabb fagyikat találjak ki. Ma már az ízlésvilág már egészen más, mint akár néhány éve: befogadóbbak, nyitottabbak az emberek. Amúgy nem szentségtörés a só, mert például szinte minden süteménybe, kell tenni, de az attól még nem lesz sós. Az olajos magvaknak pedig kifejezetten jót tesz: a sótól van egy elhúzódó, kellemes utóíze. – mesélte az alkotó.

A fagyi receptje megtalálható a verseny honlapján, így bármelyik fagyizó kínálhatja vendégeinek. Hogy hol lehet megkóstolni ezt és többi, versenyre nevezett fagyit, azt könnyen meg lehet tudni: a balatonfagyija.hu honlapon térképes kereső segíti az új ízekre vágyókat.

Különdíjat kapott a tavalyi győztes Florida Fagyizó (Balatonmáriafürdő) „Gesztenyés álom, a Szilágyi Cukrászda (Zalakaros) „Alma szimfónia” (Muskotályos sült alma) és az Amaretto Fagylaltozó „Almádi házi krémes” fagylaltja. A zsűri reményei szerint a Balaton napraforgós fagyija remélhetőleg sok örömöt ad majd a kóstolóknak és nevéhez híven napsütéses és sikeres nyarat hoz idén a Balatonnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!