Hírek

2015.03.03. 12:45

Több lett a sárátfolyás - A hatóságok a gazdákkal együtt vennék elejét a jelenségnek

Nagykanizsa - Az elmúlt évek csapadékos időjárása miatt új jelenséggel: a sárátfolyással kell megbirkózni a településeknek, a közútkezelőnek, a katasztrófavédelemnek és a gazdáknak.

Horváth-Balogh Attila

A problémára a Nagykanizsai Katasztrófavédelmi Kirendeltség és a hivatásos tűzoltó-parancsnokság múlt heti évértékelőjén világított rá Egri Gyula ezredes, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója.

Mint elmondta: a sárátfolyások nyilvánvaló módon nem okoznak gondot, ha nem hull sok eső. Ám mivel az idei év időjárásának eddigi alakulása nem túl biztató és a tavalyihoz hasonló csapadékmennyiséget ígér, nem árt felkészülni a helyzetre.

– A sárátfolyások korábban főleg a mezőgazdasági területek melletti utakat veszélyeztették, az utóbbi időben azonban településekre is betörtek – mondta az igazgató. – Véleményünk szerint a szántóföldekről lezúduló sárfolyamok ellen lehet tenni, így például a megfelelő, talajmegtartó növénykultúra, illetve a helyes szántási irány megválasztásával, övcsatornák kialakításával.

Egri Gyula azt is hozzátette beszédében: a növény- és talajvédelmi igazgatósággal együttműködve, megyeszerte 28 veszélyeztetett helyszínt azonosítottak be és felkutatták a környező, érintett földek tulajdonosait is.

Szabó Bélától, a Zala Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának vezetőjétől megtudtuk: azokat a gazdákat, akiknél megállapítható volt a felelősség, kötelezték az előírások betartására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!