Hírek

2015.03.04. 16:50

Szociális ellátások új módon

Zalaegerszeg - A zökkenőmentés átállás érdekében 72 településen mobil számítástechnikai eszközökkel, nyomtatókkal ellátott ügysegédek adnak tájékoztatást az új fajta szociális ellátásokról.

Arany Gábor

Erről is szólt dr. Koczka Csaba, a zalaegerszegi járási hivatal vezetője, aki szerdán az átalakult szociális ellátórendszerről tartott sajtótájékoztatót. Jelezte, márciustól az önkormányzatok döntenek a szociális támogatásokról és ezek formáiról. Ehhez a kormány is biztosít pénzt, 2417 település a korábbinál nagyobb állami kerethez jut. Márciustól a rászorulók két helyről kérhetnek támogatást. A jövedelemkompenzációs keret elosztásáról a járási hivatalok döntenek, míg a kiadásokat segítő támogatásokról lakhatással kapcsolatos költségek az önkormányzatok. Felhívták az önkormányzatok figyelmét, hogy alkossanak rendeletet a krízissegélyről, átmeneti veszélyhelyzet esetére. A kötelezően adandó ellátásokról időskorúak járadéka, ápolási díj, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásra jogosultság eddig is a járási hivatalok döntöttek, feladatkörük márciustól bővült az aktív korúak ellátásával.

Ez utóbbi körben foglalkoztatást helyettesítő, vagy egészségkárosodási, gyermekfelügyeleti támogatást (ez lépett a rendszeres szociális segély helyébe) lehet megállapítani. Koczka Csaba emlékeztetett rá, a kérelmek továbbra is benyújthatók a polgármesteri hivatalokhoz.

Az átvett ügyiratokat mutatja dr. Koczka Csaba hivatalvezető Fotó: A szerző

A foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegében nem lesz változás, havi 22.800 forint marad. A korábban rendszeres szociális segélyben részesültek jogosultságát február 28-áig felül kellett vizsgálni. Ennek eredményéről határozatban értesítették (vagy hamarosan értesítik) az érintetteket, tehát arról, hogy március 1-jétől milyen ellátásra lesznek jogosultak. Az aktív korúak ellátásával kapcsolatban 84 településről közel 2000 darab iratot vesz át az egerszegi járási hivatal. Koczka Csaba hangsúlyozta, az átvett feladat ellátása nem igényelt létszámbővítést a járási hivatalban, hatékonyabb munkaszervezéssel oldották meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!