Hírek

2015.03.26. 19:15

A nyúl élőlény, nem pedig játék

Zalaegerszeg - Lakásba ne vigyenek alkalmi ajándéknyulat, mert az akár a tapsifüles életébe is kerülhet.

Péter Árpád

A téma most különösen aktuális, hiszen sok anyukát és apukát nyaggat a gyermeke, hogy húsvétra nyuszit akar. Ám ezek az állatok általában útszélen, erdőben végzik. A szó szoros és átvitt értelmében is

- Azt tanácsoljuk - fogalmazott Rumi Kriszta, a Bogáncs Zalaegerszegi Állatvédő Egyesület elnöke - , hogy csak olyan helyről hozzanak el nyulakat, ahová vissza is tudják vinni azokat. Persze fontos lenne, hogy növeljék a gyermek felelősségtudatát, ám ha végképp nem akarják megtartani az ajándéknyulat, akkor inkább hozzák be hozzánk. Mi keresünk olyan helyet, ahol tenyésztéssel vagy tartással foglalkoznak, és biztonságba helyezzük az állatot.

Dr. Matyovszky Balázs zalaegerszegi állatorvos is a felelős állattartás fontosságára hívta fel a figyelmet, megjegyezve: a nyulaknak speciális élettanuk van, ami körültekintést, megfelelő tájékozódást igényel. Vagyis a nyúltartás nem annyiból áll, hogy adunk az állatnak répát

- A nyulaknak az emberénél bonyolultabb az emésztése - fogalmazott a szakember - , és ha nem megfelelően etetik őket, elpusztulhatnak. Ráadásul két gyógyíthatatlan, szúnyogok által terjesztett fertőző betegség is megtámadhatja a nyulakat, éppen ezért, megelőző céllal, ajánlott az állatok vakcinázása is.

Ságodi nyuszisimogatók (balról): Boronyák Bíborka, Beleznai Georgina Rozália, Woodhaus Zeno Ty, Gyergyák Bíborka, Varga Gergő Áron, Sörös Eszter. Mindannyian tisztában vannak vele: a nyúl élőlény, nem pedig játék Fotó: Pezzetta Umberto

Az állatorvos rendelőjébe egyébként több nyúl is jár , persze ezekről gazdáik megfelelően gondoskodnak. Ezek a házi nyúlkedvencek sohasem végzik az erdőben.

Húsvét közeledtével a ságodi óvodában is azt tanítják a gyerekeknek: csak akkor kérjenek ajándékba nyulat, ha később is gondoskodni tudnak róla. És más a társasházi lakás, mint az udvari ketrec.

- A gyerekek hallgatnak a jó szóra, és a szülők is partnerek - mondta Polcza Ágota óvónő. - A felelős állattartásra nevelés közös ügyünk.

Ha valaki mégis enged a gyermeki terrornak , de később létszám felettivé válik a húsvéti nyúl, akkor a ságodi állatsimogatóba is elviheti az alkalmi tapsifülest. Persze, a legjobb, ha a stressznek nem teszik ki az állatot.

 




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!