Hírek

2015.03.16. 19:25

A hét zalai hírei

Zala megye - Célba ért a segítség, több milliót lopott egy közös képviselő, három brókercégnél tárt fel súlyos visszaéléseket az MNB.

Hajdu Péter

Célba ért a segítség - 400 ezer forintot ajánlottak a fácánvadászatért

Szepetnek – Összesen 400 ezer forint került múlt héten két nehéz sorsú családhoz a Zalai Hírlap és a Holnapocska Tábor által közösen indított „Segíts, hogy segíthessünk" jótékonysági akció keretében.

Nagylelkű és önzetlen olvasóink jóvoltából két szepetneki családnak szerezhetett örömet és reményt az akció. Polgár Árpád zalakoppányi fácántenyésztő fácánvadászatot ajánlott fel az érte legtöbbet kínálónak, és a program végül 400 ezer forintért kelt el.

– A licitálást Szabadics József és Szabadics Zoltán nyerte, utóbbi amúgy a Holnapocska Tábor ötletgazdája is – árulta el Virrasztó Zsolt, a Zalai Hírlap lapigazgató főszerkesztője, aki maga vitte a jó hírt Szepetnekre.

Széperdei Zsolt (balról) és bátyja, Gyuszi éppen a verseskötetet dedikálják a Holnapocska Tábornak. Fotó: Szakony Attila

Az autó először ott állt meg, ahol a falu legbátrabb kislánya lakik: az alig 7 éves Kiss-Szabó Ramóna agydaganattal küzd. Állapotáról, a kezelésekkel járó lelki és anyagi megterhelésről korábban lapunk is beszámolt.

– Múlt hét csütörtökön jöttünk haza Pécsről, ahol a 11. kemoterápiás kezelést kapta Rami. Szerencsére a legutóbbi koponya MR-vizsgálat negatív lett, így tovább reménykedhetünk – adott gyors helyzetjelentést az édesanya, Szekeres Katalin, aki elárulta: Raminak nincs nagy étvágya, de csokit bármikor tud enni.

– Ha egyszer felnövök, gyermekorvos leszek – árulta el Rami, aki megmutatta orvosi táskáját is. – Ha akarjátok a szobámat is megmutatom nektek, itt van például Virágocska és Mézecske, a két macim.

Ramóna amúgy „igazi kis csaj", csodaszép hercegnő ruhában és frissen lakozott körömmel várta tegnap a vendégeket. Legnagyobb bánata, hogy a kezelések miatt kihullott a haja, de a család talált megoldást, ha akar, Ramóna helyes kis parókát viselhet.

– Ez a 300 ezer forint nagy segítség, hetente kell járnunk Pécsre, így sok pénzt emészt fel az utazás – köszönte meg a felajánlást az édesanya.

Ezután Széperdei Zsolthoz vitt az út. A fiatalember már kamaszként elvesztette édesanyját, nemrég pedig édesapja is eltávozott, így most egyedül ápolja, gondozza autista bátyját, a 49 éves, de 3 éves gyermek szintjén létező Gyuszit. Zsolt otthoni és munkahelyi feladatai mellett verseket is ír, melyeket nemrég meg is jelentetett.

– Ha tehetem, segítek másokon, én is rengeteg segítséget kaptam az elmúlt időszakban – hangsúlyozta Széperdei Zsolt, aki a 100 ezer forintos támogatást versesköteteivel köszönte meg: 10-10 darabot ajánlott fel a Zalai Hírlapnak, és a Holnapocska Tábornak is.

Szekeres Katalin: Somogy és vidéke Takarékszövetkezet 67000155-15084332, Széperdei Zsolt: Erste 11600006-00000000-26051862

Elismerés a kitartó munkáért

Valkonya – Kiemelkedő falugondnoki tevékenységéért Kemény Bertalan Falufejlesztési Díjat kapott Szakony László, aki a 67 lelkes dél-zalai településen dolgozik.

A díj pénzjutalommal nem jár, a kitüntetettek egy díszes oklevél mellett Simorka Sándor szobrászművész bronz-plakettjének alkotását kapják.

Szakony László a díjjal. Fotó: Hatala Gábor

Szakony László 1993 óta falugondnok. A kitüntetés indoklása szerint munkájával és szervezőkészségével hozzájárul, hogy Valkonya a fiataloknak vonzó lakóhely, a családosoknak és a gyermekeknek élhető, a regenerálódás lehetőségét nyújtó, az idősebbek számára pedig biztonságos, a szükséges szolgáltatásokkal ellátott falu maradjon.

Az országban összesen négy hasonló díjat adtak át.

Sajátjaként kezelte a pénzt - A ház több mint 4,8 millió forintját emelte el a közös képviselő

Nagykanizsa – Több millió forinttal károsította meg a lakókat egy kanizsai társasház közös képviselője, akit a járásbíróság kedden – végrehajtásában 3 évre felfüggesztve – 1 év 6 hónap börtönre ítélt, nem jogerősen.

A most 56 éves S. Zoltánné 2003 februártól lett a Zemplén utcai társasház közös képviselője. Díjazásáról közgyűlési határozat nem, csak megbízási szerződés született – tisztázatlan körülmények közt. Ez alapján a házban elvégzett munkák értékéből és a hasznosítható épületrészek után szedett díjból 4-10 százalék „jutalékot" kapott.

Ezen túl 2009 és 2012 közt többször kifogásolható volt a társasház gazdálkodása. A ház nem rendelkezett pénzkezelési szabályzattal, költségvetés sem mindig készült. A könyvelés nem volt teljes körű: a befolyt összegeket nem vagy nem szabályosan fizette be a ház bankszámlájára, illetve a bankból felvett összegek se mindig kerültek a pénztárba.

S. Zoltánné 2009-ben a társasházi bankszámláról felvett, de a pénztárba be nem vételezett 1,5 millió forint felhasználását „panelprogram lebonyolítás részlete" címen kiállított számlával akarta elszámolni. A számla kibocsátója pedig az édesanyja volt, vállalkozóként. A következő évben 2,6 millió forint felhasználását hasonló módon igazolta volna: az édesanya nevében tapétázásról, festésről állított ki számlát, pedig ő arra a tevékenységre nem is volt jogosult. A megállapított tények szerint 2009-2011-ben S. Zoltánné a társasház számlájáról 4,8 millió forintot meghaladó összeget emelt le és használt fel, sajátjaként.

Ráadásul S. Zoltánné hamis bizonyítványokat mellékelt, amikor a jegyzőnél bejelentette társasházkezelői tevékenységét.

S. Zoltánnét folytatólagosan elkövetett sikkasztás, közokirat-hamisítás, valamint a számvitel rendjének megsértése miatt ítélte el a bíróság.

A pénzügyi rendszer nincs veszélyben

Zalaegerszeg – Buda-Cash, Hungária, Quaestor. Rövid idő alatt három brókercégnél tárt fel súlyos visszaéléseket a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A történtekkel mi is több cikkben foglalkoztunk, lévén az ügyeknek voltak zalai vonatkozásai – károsult ügyfelek személyében.

Az MNB lapunknak nyilatkozó felügyeleti szóvivője például kijelentette: nem igaz, hogy a magyar pénzügyi rendszer egésze, annak stabilitása veszélyben van. A három bajba került befektetési vállalkozás a kezelt ügyfélvagyon tekintetében ugyanis mindössze egyszázalékos részesedéssel bír, tehát a szolgáltatói piac döntő többségében nem tárt fel problémát a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank egyébként törvényi változások nyomán 16 hónappal ezelőtt kapta meg a pénzügyi felügyelés lehetőségét, a mostani ügyekben pedig az első gyanús ügyletről tavaly év végén szerzett tudomást. Az MNB jelenleg a teljes befektetési vállalkozási piac átvilágításán dolgozik.

A múlt héten országszerte ez volt a helyzet a Quaestor-irodák környékén: pénzükért aggódó ügyfelek állnak sorba Zalaegerszegen. Fotó: Katona Tibor

Írtunk azokról a lehetőségekről is (Országos Betétbiztosítási Alap, Befektető-védelmi Alap) melyektől a károsultak esetleg segítséget remélhetnek – ám tény, hogy a kártalanítás időbe telik, és biztosan lesznek, akik nem is jutnak hozzá minden befektetett forintjukhoz.

Írtunk továbbá arról a következményről is, hogy a kormányzat a piaci szabályozás szigorítására készül.

Kerékpárost gázolt el

Keszthely – Múlt kedden a Schwarz Dávid utcában közlekedett egy 45 éves keszthelyi férfi Renault Megane személyautójával. Egy útkereszteződésben feltehetően nem adott elsőbbséget egy neki balról érkező, 35 éves helyi, kerékpáros férfinak. Az ütközésben utóbbi súlyosan megsérült.

Már tisztít az új vízmű

Zalaegerszeg – Néhány hete próbaüzemben működik a megyeszékhely nyugati vízműve, végéhez közeledik a Zalaegerszeg és térsége ivóvíz minőségének javítására indított program. A megyeszékhely egyes részei már az év végén elkészült vízműtől kapják az ivóvizet, és a rendszerhez hamarosan a térség 13 faluja is csatlakozik. Az „új" víz literjében az uniós elvárásoknak megfelelően, 50 helyett 10 mikrogramm alatt marad az arzéntartalom. Évekkel ezelőtt éppen e cél megvalósítására indult a program.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!