Hírek

2015.02.20. 13:37

Tisztítják, majd kotorják a Principális-csatornát

Nagykanizsa – Közel 135 millió forintos kormányzati támogatásból finanszírozható a Principális-csatorna medertisztítása – árulta el pénteken Rigó Csaba kormánymegbízott.

Pásztor András

A helyszíni szemlét követően a megyei kormánymegbízott arra emlékeztetett, hogy az elmúlt években több alkalommal is védekezni kellett az árvíz ellen a Principális-csatornán.

Rigó Csaba (jobbra) és Dénes Sándor polgármester
Fotó: Gergely Szilárd

– Tavaly 270 centiméternél tetőzött a Principális-csatorna, de szerencsére a több ezer homokzsákkal megakadályoztuk, hogy a víz kilépjen mederből – így a kormánymegbízott. – A vízügyi szakemberek ezt követően szakmai tervet készítettek, melynek megvalósításához nemrég közel 135 millió forintos rendkívüli kormányzati támogatás is társult, így végre elkezdődhetett a meder tisztítása,  kotrása. – A munkálatok két helyszínen, az Alsórajk és Magyarszerdahely közötti 14 kilométeres szakasz, illetve a Nagykanizsa és Bajcsa közötti 9 kilométeres  részen zajlanak, ez utóbbi területen nem csak a növényzettől kell megszabadítani a medret, hanem az iszaptól is, a gépek méterenként 4 köbméternyi iszapot termelnek ki a mederből – hangsúlyozta Rigó Csaba, aki hozzátette: ez ugyan nem jelent végleges megoldást, hiszen a Pivári utca felőli töltés kialakításáról egyelőre nincs szó. – Az árvízi védekezés keretében egyéb intézkedések is történtek, több víztározó is megerősítésre került, illetve a Murán a murakeresztúri öböl gátmegerősítéséhez is rendelkezésre áll 2.8 milliárd forint.

A  szemlén részt vett Dénes Sándor polgármester is, aki köszönetet mondott a rendkívüli támogatásért, illetve a lakosságnak a türelemért.

A munkálatokról itt olvashat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!