Hírek

2015.01.23. 13:29

Kerékpáron a vasfüggönytől a Balatonig

Pacsa - A Finnországtól a Fekete-tengerig húzódó 10.400 kilométeres „vasfüggöny kerékpárúthoz” csatlakozás lehetőségéről tartottak pénteken egyeztető megbeszélést Pacsán a művelődés központban.

Arany Gábor

S miért pont itt? Nos, az elképzelések szerint az Euro Velo 13. jelű kerékpárútról az egyik leágazás a szlovén határtól indulna Bödeházánál és Hetés érintésével tér vissza Letenyénél a vasfüggönyhöz. Ráadásul erről Kányavártól elágazva kijelölnék a kerékpárosok számára az összeköttetést a Balatonhoz, ami érintené Pacsát.

– Kelet és nyugat összeköttetésében valahol középen fekszünk, és bár nálunk még nem jelentős az idegenforgalom, de látunk benne lehetőséget – fogalmazott a házigazda önkormányzat nevében Kelemen Tamás polgármester.

– Szeretnénk településünk értékeit bemutatni az az idelátogatóknak, és nem alaptalanul bízunk ebben, hiszen a kerékpáros turizmus dinamikusan fejlődik – mondta. Szavait alátámasztották a Polgár Tibor által elmondottak. A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója által ismertetett adatok szerint a kontinenst behálózó Euro Velo turizmus teljes gazdasági hatása 53 milliárd euróra tehető évente. A kerékpáros turisták naponta átlagosan 16 eurót költenek, de kicsit hosszabb utazásoknál ez a szám már 353 euróra rúg. Az Euro Velo közvetlen haszna pedig évente 5 milliárd euró. Ráadásul a gazdasági visszaesés ezt az ágazatot nem érintette: a kerékpáros turizmus rövid stagnálás után töretlenül fejlődik. A szervezők ebből szeretnék részesíteni a zalai településeket. Egyikük, Dancs Zoltán, Zalaszentmárton polgármestere arról beszélt érdeklődésünkre, hogy harmincnál több település polgármesterét, valamint tucatnyi kerékpáros civil és szakmai szervezetet hívtak meg a pénteki első egyeztető megbeszélésre.

Az elképzelések szerint az említett kerékpáros útvonalak alacsony forgalmú köz-, illetve önkormányzati, erdei, mezei utakon vezetnének csekély beruházást igényelve. Elsősorban a meglévő lehetőségeket kihasználva, a hangsúlyt pedig a tájékoztatásra, a települési értékek bemutatására helyezve – és behálózva Zalát. Szerinte még ez évben elkészülhetnek a tervek és a pályázati anyagok, hogy a 2020-ig tartó uniós tervezési ciklusban megvalósulhasson a kerékpározható utak hálózata, uniós pályázatokon előteremtve rá a költségek fedezetét.

Link: Balaton-Vasfüggöny Zala Megyei Nemzetközi Kerékpárút

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!