Hírek

2015.01.12. 14:22

Az újrahasznosítás indokolná a napelem termékdíját?

Zalaegerszeg – Január 1-jétől 114 Ft/kg környezetvédelmi termékdíjat, tehát környezetkárosító hatást ellensúlyozó zöldadót kell fizetni a napelemek után.

Arany Horváth Zsuzsa

Ez 2000-2500 forint darabonkénti áremelést von maga után, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség számításai szerint. A törvénymódosítás a napelemeket a „jelentős szennyezést okozó termék- és anyagáramok" kategóriába sorolta. Egy zalaegerszegi kft.-t felkeresve tájékozódtunk a díj várható hatásairól.

Fábián Roland egy japán gyártmányú 250 wattos polikristályos Sharp napelem előtt. Kezében pedig a Ráckevén gyártott szigetüzemű magyar napelem, amelyet 78x36 centiméteres nagysága miatt többek között hegyi pincéknél, hajókon alkalmaznak. Fotó: Katona Tibor

Egy nap alatt a Föld felszínét érő napsugárzás elég lenne az egész Föld egy évi energiaigényének kielégítésére, bizonyítják az ezügyben végzett számítások. Mostani becslések szerint az emberiség másfél földnyi területet igényel jelenlegi életvitele fenntarthatóságához. Ehhez a hagyományos fosszilis energiatartalék nem elég. A napelemek ősét az 1860-as években fedezte fel Willoughby Smith, amikor észrevette, hogy a szelén máshogy viselkedik fény hatására. A sorozatgyártás az ötvenes években vette kezdetét. A térhódításukat a környezettudatos és a jövőért aggódó támogatási rendszerek, pályázatok világszerte támogatják.

Sokakat meglepett, hogy a megújuló energiát felhasználó napelemre idehaza termékdíjat vetettek ki, hiszen ez az adóforma azokat a termékeket sújtja, amelyek szennyezik a környezetet, újrahasznosításuk pedig fokozottan terheli azt.

– Ez azért érdekes, mert a napelemgyártók egy európai non-profit szervezetnek, a PV_CYCLE cégnek fizetnek díjat azért, hogy a majdan, azaz 30-40 év múlva, élettartamuk lejárta után újrahasznosítsa. Tehát az esetleges újrahasznosítási költséget már a gyártás és a szállítás pillanatában megfizetik a gyártók – mondta Fábián Roland projektmenedzser. – A napelem alumíniumot, szilíciumot, rezet, üveget, ezüstöt tartalmaz, kinyerésük rentabilitást ad a megállapodásnak.

– Az újrahasznosítást tehát nem Magyarországon kell majd megoldani?

– Nem. Biztos lesznek gyűjtőpontok, ahol le lehet adni őket, de ez sincsen még napirenden idehaza, hiszen 25 éves maga a garancia.

– Mi a kereslet ismeretében nem hárítjuk át a termékdíj következményeit – tette hozzá Pödör Sándor, napelemmel négy éve foglalkozó kft. ügyvezetője. – Elsősorban magánszemélyeknek dolgozunk, most társasházak számára írnak ki pályázatot, korábban az önkormányzatok számára is volt, de tudni kell, a pályázat mindig utófinanszírozású, ami óvatossá tesz bennünket.

– A termékdíjat mindig az első forgalomba helyezőnek kell megfizetni, tehát vélhetően az importőröknél jelentkezik majd – jelezte Fábián Roland, hozzátéve, a műszaki főiskolán hat éve még nem volt tantárgy a napelem, de ma már a nagy érdeklődés miatt ők tartanak előadásokat a soproni egyetemi karon és a zalaegerszegi Széchenyi szakközépiskolában e témában.

A napelem által termelt energiát egyelőre nem szükséges tárolni sem, hiszen az itthon forgalmazott rendszerek nem termelnek teljes szükségletet. A megtérülési idő jelenleg 10-11 év.  A termékdíj visszavonása, vagy enyhítése érdekében aláírásgyűjtés kezdődött.

Az emberek tapasztalataim szerint óvják a környezetüket, ha tehetik – zárta szavait Pödör Sándor, aki 1991 óta éli a magyar vállalkozók „élménydús" életét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!