Hírek

2015.01.22. 13:26

Állatkínzás - Eltiltották az állatok tartásától

Nagykanizsa - Az állattartástól nyolc évre eltiltotta a kanizsai járásbíróság azt a 70 éves kanizsai férfit, akinek gondatlansága miatt 17 szürke marha éhen pusztult 2010 nyarán.

Arany Gábor

Az idős férfit az egerszegi törvényszék tavaly február 28-án jogerősen 8 hónap, letöltendő börtönbüntetéssel sújtotta állatkínzás miatt.

A megyei főügyészség keresetet nyújtott be a bíróságra annak érdekében, hogy Cs. András Csabát nyolc esztendőre tiltsák el a szarvasmarha, sertés és eb tartásától. Indokként a büntetőügyben megállapítottakat hivatkozta. E szerint a Nagykanizsához tartozó Miklósfa külterületén lévő 3,5 hektáros telephelyén rideg tartásban 26 szürke marhát és 20 mangalicát tartott és néhány kutyát. A férfi 2010 áprilisában ismerősét kérte meg, hogy amikor rátelefonál, szállítson él elemet az állatoknak és biztosítsa vizüket. Ez egy hónapon át zajlott, alkalmanként, nem rendszeresen. Miután a felkérések Cs. András Csaba részéről ennyi idő teltével elmaradtak, az állatgondozó szakmájú férfi nem járt ki. Legközelebb június 24-én kereste fel a telepet, akkor már több elhullott szürke marhát talált. Mivel a tulajdonost nem tudta elérni, az oszlásnak indult tetemeket egy helyre húzta, hogy a többi állat ne férjen hozzájuk, ne egyen belőlük. Szénát vitetett a még élő jószágoknak és értesítette a rendőrséget.

A hatóság emberei másnap 17 elhullott és 9 rendkívüli lesoványodott, elhulláshoz közeli állapotú szürke marhát találtak. A mangalica disznók közepes állapotban voltak, de ivóvizüket nem biztosították, az összegyűlt esővizet itták. A telep öt kutyája közül kettő bekerített területen szabadon volt, kettő pedig ötméteres láncra kötve, víz és élelem nélkül tengődött, egy már mozgásképtelen volt, azt el kellett altatni. A hatósági főállatorvos azt valószínűsítette, hogy az egyébként engedély nélkül tartott mangalicák, illetve a szabadon lévő kutyák ehettek az elhullott állatok tetemeiből. A terület mérete és iszapos jellege miatt egyébként alkalmatlan volt ennyi állat eltartására. Az ellátatlanságuk miatt egy hónap alatt romolhatott le állapotuk annyira, hogy elpusztultak.

A főügyészségi kereset rámutatott, Cs. András Csaba súlyos mulasztása, az állatok sorsa iránti teljes közömbössége nagy számú állat pusztulását, illetve hosszas szenvedését, egészségkárosodását idézte elő. Magatartása alkalmatlanná teszi arra, hogy a jövőben ilyen fajtájú állatokat tartson. A járásbíróság a keresetnek helyt adott, az eltiltás időtartama a bírósági határozat jogerőre emelkedésétől kezdődik; Cs. András Csaba nem jelent meg a tárgyaláson, így nem tudni fellebbez-e.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!