Hírek

2015.01.02. 19:56

A fagy szorításában (fotókkal)

A fagy szorításában teltek az ünnepek. A tavak már mindenütt befagytak, Misefán két korcsolyás is siklott a jégen.

Győrffy István

-Nem veszélyes?

-Ha a több mint nyolcvan kilómat elbírja, akkor már nem kell félni – szól vissza a jégről egyikük. Amúgy most – pénteken kora délelőtt - nincs már hideg, a kocsi mérője mindössze mínusz egy fokot jelez. A Nap bágyadtan bujkál a felhők között, enyhén párás a táj, az időnként előtörő napfény és a jég kékje sejtelmessé teszi a látványt. A csányi tónál tábla tiltja a jégre lépést, vagy a töltésen a sétálást. A part menti kis stéghez kikötött bádog csónak körül feltörték a jeget, amúgy a jégtükör  másfelé sértetlennek tűnik, viszont az látszik, hogy nem egyenletes a befagyás.

Az úton erősödik a forgalom. Aki teheti kirándul, közülük sokan a Balatonra tartanak, hátha rá lehet merészkedni a nagy jégre. Ezt azonban még tiltják. Gyenesen egy fiú csak a sekély part menti kiöntésre merészkedik, azt mondja beljebb még ő alatt is ropog  a jég. Édesanyja onnét is kiparancsolja.

-Mikor tudják, hogy már biztonságos a jégpáncél? – szólítom meg.

-Ki szokták írni, most még sportolásra nem alkalmas az eddigi befagyás.

Odébb a jacht kikötő megtelt, a parton, trélereken sorakoznak a vízből kimentett, hólepte vitorlások. Györökön, a Szép Kilátó dombon jó néhány autó parkol. A séta jól esik, bár a látvány nem valami lebilincselő, Szigliget, Badacsony hegye ködbe vész, mint ahogy a befagyott Balaton jege is egybeér az éggel, a pára szinte teljesen eltakarja a szemközti partot.  De azért ez is szép! Mit szép, néhány megfagyott pillanat egyenesen gyönyörű.

A móló körül teljesen beállt a jég, mi több, az egyik oldalára vastagon ráfagytak a szél korbácsolta hullámok, a hatalmas köveket jég fedi, sőt a víz átcsapott a mólón is, ráfagyott a kövezetre, így az is csupa jég.

Keszthelyen rengetegen töltik az idejüket a parton. Sokan a madarakat jönnek etetni. A hattyúk, a sirályok a szárcsák nagy tömegben csoportosulnak a móló,  hajókikötő ága környékén, ahol még nem állt be teljesen a jég. Egy férfi kamerával felszerelt drónt röptet föléjük, azzal filmezi a mozgásukat.

Ahogy elmúlik dél, eloszlanak a felhők is, a kocsi mérője plusz két fokot mutat. Ha megenyhül, nem hízik tovább a jég, s ez rossz hír a téli sportok szerelmeseinek. Haza indulunk, napfényben is megnézzük a zalacsányi és a misefai tavat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!