Hírek

2014.12.04. 15:35

Közösségi hozzájárulással kerülnek ki az útirányjelző táblák

Az ember nem azért turista, mert az erdőt járja, hiszen a vaddisznó is járja, mégsem turista – hanem hogy a közt szolgáló turistalétesítményeket hozzon létre.

Horváth-Balogh Attila

Ez azonban bizony, még akkor sem olcsó mulatság, ha a tartóoszlopokhoz szükséges gödröket ő maga ássa ki segítőivel, majd betonozza be és szereli fel a konzolokra a táblákat. Ezért a fejlesztésekhez a túrázótársaktól remél támogatást a szakember.

Ezeken a táblákon szereplő információkból a kirándulók arra kaphatnak választ, hogy éppen hol vannak, merre haladhatnak az adott pontról tovább, melyik útjelzés hová vezet, milyen messze van és mennyi odáig a menetidő mondta lapunknak Lőrincz Sándor. Annyi csomópontra lenne szükség, ahány helyen keresztezik egymást az útvonalak, ami a Várdomb-régió esetében 20-25 darab. Most azonban miután minden az anyagiak függvénye első körben csak 6 csomópontot alakítunk ki. Egy-egy csomópont kialakítása önköltségi áron is csaknem 14 ezer forintba kerül, amihez minden általam szervezett túrán 300 forint hozzájárulást kérek majd a túrázóktól. De persze, olyanoktól is szívesen fogadok bármekkora összegű segítséget, akik a túrákon nem tudnak részt venni, de közreműködnének egy ilyen, Zalában még egyedülálló, hiszen a szabványnak megfelelő táblák sehol sincsenek a megyében kezdeményezésben.

Lőrincz Sándor az egyik új táblával a Régi Csárdánál. Fotó: Horváth-Balogh Attila

A most tervezett 6 csomópontból kettő már kint van, az egyik a 74-es úton, a Régi Csárdánál, a másik a magyarszerdahelyi szőlőhegyen, a Szent Kristóf pihenőhelynél áll.

Mindezen túl Lőrincz Sándor egy információs tábla készítését is tervezi a Várdombra, melyen a hazai rádiófelderítés történetéről és a Várdombon egykoron állt lokátorállomás működésének mindennapjairól olvashatnak majd minden bizonnyal érdekes adalékokat a túrázók. Ehhez a szakember pedig mindazok jelentkezését várja, akiknek a hajdani lokátorállomásról vannak emlékei, információi, esetleg régi fényképei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!