Hírek

2014.11.28. 08:21

Hella Ferenc engedi, hogy Isten használja

Nagykanizsa – Egy fiatal lelkész őszinte, lélekkel teli és szeretet sugárzó prédikációját követően határozta el Hella Ferenc, hogy Isten szolgálatát választja hivatásául.

Benedek Bálint

Az erdélyi Érmihályfalváról származó református lelkész hosszú utat tett meg a dél-zalai városig. A dél-zalai város gyülekezetét hat éve szolgáló Hella Ferenc a közművelődés kategóriában néhány héttel ezelőtt Zalai Príma díjat vehetett át. A három gyermekes apa fő feladatának tekinti: jelen lenni az emberek életében a bölcsőtől a sírig.

– Az évek során sokat formált Isten, s így tudatosult bennem, hogy az emberek közötti szolgálatot mindig úgy kell végeznem, hogy érezzék a segítőkészséget, az odafordulást, a támaszt – kezdte Hella Ferenc. – A körülöttünk élők számára komoly megnyugvást jelent, ha tudják, hogy nincsenek egyedül ebben a felgyorsult, kissé személytelenné váló világban. Talán vannak olyanok is, akik szerint a lelkipásztor szolgálata kimerül a templomi szolgálatokban. Természetesen ez nincs így, hiszen az évek során számos olyan program szervezését vállaljuk, vállalom fel, amely keresztyén és örökérvényű nemzeti értékek közvetítésével szolgálja a társadalom felemelkedését. Minden eddigi szolgálati helyemen igyekeztem a gyülekezeti közösség mellett többet tenni a templom falain kívüli közösségekért is, az emberekért és az épített örökség megóvásáért.

Hella Ferenc a Debrecentől 30 kilométerre fekvő erdélyi Érmihályfalván született, egy húga van, aki varrónőként még mindig a tízezer fős településen él. Édesanyja és a családja nagyon sokat tett azért, ahogy ő fogalmaz: emberré formálja az Úristen. Neveltetése során mindig fontos volt a másokra való odafigyelés, az igazi emberi értékek mentén való cselekedet. Hívő emberek lévén rendszeresen jártak istentiszteletekre, melyek rendszerint megérintették Ferenc lelkét, ezért hetedik osztályosként úgy érezte: lelkésznek áll. Aztán a középiskolás évek alatt felmerült benne, hogy a teológia helyett matematika-fizika szakos tanárnak áll, ám ekkor Isten újra a szívére helyezte a kezét. Mivel Ferenc tisztában volt azzal, hogy a szószéken bizony beszélni kell, szókincsét fejlesztve beiratkozott színjátszó szakkörbe, sőt még szavalóversenyeken is indult.

– Az érettségi után, készülve a teológiai felvételire 1992. március 15-én Nagy Bálint ifjú lelkész prédikációja közepette a lelkemet melegség töltötte el, mondhatni megtértem – fogalmazott. – A jövőbe mutató, pozitív gondolatokkal átitatott beszéd erőt adott a folytatásra, ezzel a szellemi munícióval pedig már könnyedén felvételt nyertem a teológiára.

Hella Ferenc: „Hálás vagyok Istennek a családomért, a három gyermekemért, a gyülekezetért ahová őrállóvá helyezett, és azokért az ajándékokért, amelyekkel gazdagított." Fotó: Szakony Attila

Tanulmányai alatt 1994-ben lelkészhiány miatt Kazinczy Ferenc szülőfalujába, Érsemjébe került, ahol nem lehetett válogatni temetés és esketés éppúgy szerepelt a munkái között, mint az Istentiszteletek prédikációi. Ezek a próbatételek is még tovább erősítették benne a hitet, hogy jó utat választott. A diploma után Magyarlétára került, ahol színjátszó kört szervezett azzal a céllal, hogy a kocsma bűvköréből kihozza az ifjúságot. A fiatalokkal egész nyáron próbálták az Én vagyok a falu rossza egyedül című zenés színdarabot, amit iskolakezdésre már be is mutattak. Bár közvetlenül az előadás előtt derült csak ki, hogy a főszereplőnek nincs hangja, ezért Béla tátogott a szövegét pedig Hella Ferenc énekelte a függöny mögül.

– A közös kirándulások, táborozások és a magyar nyelv ápolása mindenkit feltöltött erővel – mesélte. – Amikor eljöttem az egyik 19 éves fiú azt mondta, hogy ilyen barátjuk soha többet nem lesz, megható pillanat volt. Ráadásul az ott töltött bő két év alatt mind a 194 házszámot végiglátogattam, kivétel nélkül mindenütt örültek a jó szónak, a biztatásnak, a pozitív gondolatoknak.

Ezzel a jó szokásával, mármint a porták látogatásával a somogyi Lábod, Hosszúfalu, Görgeteg és Rinyaszentkirály esetében sem hagyott fel, s közvetlensége miatt hamar szívükbe zárták a hívők. A lelkipásztor olykor valóban a lelket vigyázta, hisz nem egyszer alkalmi pszichológusként tekintettek rá. Ekkor már tartotta a kapcsolatot a kanizsaiakkal, hiszen felesége, Helláné Vörös Noémi kántorként dolgozott a reformátusoknál. Balogh Tibor esperes halála után 2009-ben pályázott, s nyert. Szerencsére stabil alapot talált, amire lehetett építkezni. A napi nyolc órás feladatai mellett folytatta a Kanizsai Esték előadássorozatot, de gyakran rendeznek koncerteket, hangversenyeket, a cél egyértelműen az értékek közvetítése.

– Örömmel tölt el, hogy minden területen megmutathattuk azt a többletet, amely gyülekezetünkben jelen van – így Hella Ferenc. – Hálás vagyok Istennek a családomért, a három gyermekemért, a gyülekezetért ahová őrállóvá helyezett, és azokért az ajándékokért, amelyekkel gazdagított. Örvendek annak, hogy elhívott és célt adott az életemnek. Sokszor merítettem erőt ebből az igéből: "... szeretett testvéreim, legyetek szilárdak, rendíthetetlenek, buzgólkodjatok mindenkor az Úr munkájában, hiszen tudjátok, hogy fáradozásotok nem hiábavaló az Úrban."

Ferenc szerint a hivatásához pusztán nyitottságra, rugalmasságra, munkabírásra van szükség, s arra, hogy Isten tudja használni. Manapság az emberek szinte minden kommunikációs csatornáról negatív ingereket kapnak, ám ez alól kivétel a gyülekezetünk, a prédikációkban a pozitív gondolatokat áramoltatunk. Olyanokat, melyek erősebbé teszik az embereket, s így talán a nehézségeket is még könnyebben dolgozzák fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!