Hírek

2014.09.30. 13:57

Megállítják a szennyeződő talajvíz terjedését

Zalaegerszeg - Megkezdődött, és jövő tavasszal fejeződik be az a beruházás, aminek révén a buslakpusztai, bezárt hulladéklerakó okozta felszín alatti vízszennyezést lokalizálják.

Hajdu Péter

A helyszínen tartott sajtótájékoztatón mutatták be azt a készülő műszaki megoldást, amellyel a régi, már bezárt és lefedett depóniából a város irányába szivárgó szennyezett talajvizet ártalmatlanítják. Zalaegerszeg határában, Buslakpusztánál 1984 és 2002. között folyt a kommunális hulladék elhelyezése olyan módon, hogy az akkor rendelkezésre álló depóniát nem bélelték ki szigetelő anyaggal. A régi depóniába mintegy 400 ezer köbméter hulladék, közte valószínűleg ipari hulladék is került. A lerakót 2002-ben zárták be, és 2009-ben rekultiválták. Viszont mivel alsó szigetelése és csurgalékvíz elvezetése nincs, a felszín alatti vizekbe szennyezés szivárog, ami északi és keleti irányba terjed.

A kivitelezők szigetelőanyagot visznek a munka helyszínére, ahol a résfalba illesztik. Fotó: Katona Tibor

Balaicz Zoltán alpolgármester elmondta, 1994-ben észlelték először a szakemberek a szennyezett víz elszivárgását.

Németh Tamás műszaki vezető elmondta, a munkák során a szennyezés útjába úgynevezett résfalat hoznak létre, ami 45 centi vastag, a legnagyobb mélysége 24 méter. Ebbe 2 milliméter vastag szigetelő fóliát építenek be. A fal előtt négy aktív kapun keresztül kezelik, tisztítják a felgyülemlő vizet, majd kiemelik és elszikkasztják.

A beruházást 2015. június 30-ig valósítják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!