Hírek

2014.09.17. 16:29

Apadnak a folyók Zala megyében - Az épületeket fertőtleníteni kell a vízbetörések után

Zala megye - A Murán már kedd este megkezdődött a lassú apadás, így a veszélyhelyzet megszűnésével a katasztrófavédelem szakemberei is távoztak a településről. Kedden a figyelőszolgálat is megszűnt a Murán, a Béci-pataknál és a Kistolmácsi tónál.

Pásztor András

Halmi Béla polgármester elmondta: szerdán több mint 50 közmunkás folyamatosan takarította az uszadéktól és a sártól a járdákat és a köztereket.

– Jelenleg a kármentesítés, illetve a segítségnyújtás a legfontosabb feladata az önkormányzatnak, Letenyén ugyanis legalább 15 családi házba tört be a víz – említette Halmi Béla polgármester, aki hozzátette: a település ipari parkjában is több üzemben kellett kényszermegoldásokat alkalmazni. – Szerencsére a Müller raktárbázisát csak a belvíz veszélyeztette, ott már szerdán ismét elkezdődött a munka. A fertőtlenítés szinte mindenhol megtörtént, most a bajba jutott családokon szeretnénk segíteni. A város egyrészt gyorssegélyben részesíti azokat, akik az árvíz áldozatai lettek, másrészt a lakások felújításához is nyújtunk némi anyagi támogatást.

A polgármester elmondta: a lakosság segítségére is számítanak, sokan ruhaneműket és bútorokat ajánlottak fel a rászorulóknak, sőt ha minden igaz, Kolontárról is érkeznek majd adományok.

Dr. Szalontai Tibor mikekarácsonyfai háza is veszélybe került a hét végén.

– Két épület áll a Cserta-patak által határolt szigeten: az egyik a templom, a másik pedig a mi hétvégi házunk, ami a feleségem molnár őseié volt – bocsátja előre a Zala Megyei Kórház főorvosa. – Mikor szombaton reggel kimentünk, a víznek szinte még nyoma sem volt, délután 4-5 órára azonban mindent elöntött az áradat, a víz betört a kertbe, egészen a házunkig. Féltünk, hogy baj lesz, ezért felhívtuk Horváth Anikót, a falugondnokot, aki értesítette a polgármestert, ő pedig közölte: azonnal körbe kell rakni az épületet homokzsákokkal.

A mikekarácsonyfaiak segítségével sikerült megmenteni az árvíztől a szigeten álló házat. Fotó: Dr. Szalontai Tibor

Ami eztán következett, arra maga Szalontai Tibor sem számított. Mint mondja, hamarosan a fél falu náluk volt és pakolta a zsákokat.

– Mindenki jött az első hívószóra, ami nagyon megható volt számunkra. Nem tudom, ez az ügynek szólt vagy azért volt így, mert ennyire kedvelnek bennünket, valószínűleg mindkettő benne van. Nagyon köszönjük a segítséget és a rendkívüli elszántságot Mikekarácsonyfa hős népének!

Szalontai Tibor meséli, az övükén kívül még három ház volt veszélyben a településen, aminél egész éjjel őrt álltak a mikekarácsonyfaiak, szerencsére azokat is sikerült megmenteni. A templomot pedig, bár ott áll Szalontai Tiborék szomszédságában, közvetlenül nem veszélyeztette a víz.

– Számunkra nagyon fontos ez az 1908-ban épült ház, amelyet annak idején államosítottak, majd a rendszerváltás előtt községi tanácsként is működött. Mikor a hivatal elköltözött, akkor vásároltuk meg és újítgattuk fel apránként. 1911-ben egyébként egyszer már elöntötte az ár, akkor majdnem 3 méter magasan állt a víz. Feleségem nagyanyja még 1922-ben állíttatott egy Mária-szobrot az utcafront felől, hogy vigyázzon a házra. A szobor azóta is ugyanott áll... – teszi hozzá a főorvos.

– Az elmúlt napok árvizeit és kilakoltatásait mi is feszült figyelemmel kísértük végig – mondja Igaz Klaudia, a Zala Megyei Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője. – Első lépésként a hivatásosok tudtára adtuk, állatvédelmi ügyekben hívhatnak minket, erőnkhöz mérten igyekszünk segíteni. Mivel nem érkezett jelzés, reméljük, hogy minden rendben volt az elzárt településeken is.

Igaz Klaudia jó példaként említi: tavaly állatvédőként felmérték a kilakoltatott Győrújfalut, ahol két család kivételével mindenki biztonságos helyre menekítette az összes háziállatát. Volt, aki a padlásra zárta őket, a legtöbben viszont inkább magukkal vitték.

– Az idei árvízi helyzet és a kilakoltatások arra ösztönöznek minket, hogy a jövőben, talán pályázati pénzből, olyan eszközbeszerzést hajtsunk végre, aminek segítségével, adott esetben az emberek kitelepítésével párhuzamosan, a házi kedvenceket és haszonállatokat egy ideiglenesen felállított közeli menekítőben tudjuk elhelyezni.

Gyűjtést szervez a karitász

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász gyűjtést szervez az árvíz sújtotta térségben, azaz a körmendi, a lenti és a pákai plébániákhoz tartozó településeken élő emberek javára. Elsősorban tisztító- és fertőtlenítőszereket várnak. Azt kérik, hogy aki tudja, az ezekre a plébániákra, illetve az ott működő karitász csoportokhoz juttassa el az adományt. Aki nem tudja vállalni az utat, az a saját plébániáján is megteheti a felajánlást, csak kérje meg az ott szolgáló plébánost vagy káplánt, hogy értesítse a karitász munkatársait, akik eljuttatják a rászorulókhoz az adományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!