Hírek

2014.08.19. 19:51

Elhunyt dr. Bussay László borász

Hosszan tartó, súlyos betegség következtében, életének 57. esztendejében, kedden kora délután elhunyt dr. Bussay László borász, muraszemenyei házi orvos, Zala megye díszpolgára.

Gyuricza Ferenc

Dr. Bussay László 1958. június 4-én született, s 1987-ig Baranyában élt. Családi-munkahelyi okok miatt költözött Zalába, ahol muraszemenyei házi orvosként kezdett el dolgozni, majd egy évre rá Csörnyeföldön szőlőtermesztésbe kezdett. Birtokának folyamatos növelésével 5 és fél hektáros területet művelt, elsősorban olasz- és rajnai rizlinget, szürkebarátot, traminit, sárga muskotályt, valamint pinot noir-t termelve. A térségben elsőként vált országos, majd nemzetközi hírű borásszá, mindezt úgy érte el, hogy hobbiból kezdett el a szőlőműveléssel és a borászkodással foglalkozni. 2003-as évjáratú traminijével az Alpok-Adria Verseny Grand Champion Díját nyerte el, a 2004-es Esküvé nevű cuvée-jét pedig az angol Decanter nevű borászati szaklap szakírói beválasztották a világ tíz legjobb rizlingje közé.Többször szerepelt sikeresen a Borászok borásza versenyen, illetve a legrangosabb hazai megmérettetésnek számító Pannon Bormustrán is, utóbbit illetően volt olyan év, hogy szinte valamennyi általa termelt bor bejutott a 20 legjobb fehér, 20 legjobb vörös, illetve 10 legjobb édes kategória élmezőnyébe. Borai kizárólagosan palackozott formában kerültek forgalomba, s azok szinte valamennyi felső kategóriás budapesti szállodában és étteremben, így a Four Season-ben, a Hyatt-ben és a Gundelben is kaphatóak.

Dr. Bussay Lászlót házi orvosi munkája és borászati tevékenysége alapján 2009-ben Zala megye díszpolgárává választották, 2013-ban pedig a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!