Hírek

2014.07.24. 15:20

Lebukott a zalaegerszegi fagyizó - Az online pénztárgépek forgalmát figyeli a NAV

Zalaegerszeg - Az online pénztárgépek adatai jól tükrözik egy-egy vállalkozás nyugtaadási gyakorlatát. Egy népszerű zalai fagylaltozóból a NAV szerverére érkezett adatok gyanúsan alacsony forgalomról tanúskodtak.

Hajdu Péter

Az adóhatóság tájékoztatása szerint a helyszíni ellenőrzés is megerősítette, hogy a vállalkozó nem minden vásárlást üt be a pénztárgépbe. A fagyizó helyszíni ellenőrzését az online pénztárgép által küldött adatok elemzése alapozta meg. A havi és a napi vásárlások száma és eloszlása alapján, illetve a fagylaltozási szokásokat is figyelembe véve az adóellenőrök lehatárolták azokat az időszakokat, amikor a szezonra jellemzőnél kevesebb nyugta készült. Ilyen időszak volt az ebédidő, a munkaidő vége (délután 4-5 óra), valamint a zárás előtti, esti órák. Feltételezték, hogy általában ezen időpontokban a nyugtaadás ritkításával igyekszik a vállalkozó adómentes bevételhez jutni.

Számla nélkül nem nyalhat a vevő. Képünk illusztráció. Fotó: Pezzetta Umberto

A NAV ellenőrei célzottan keresték fel a fagyizót egy napsütéses délután, négy óra után pár perccel, ahol a gyanújuk beigazolódott, a vásárolt fagylaltért nem kaptak nyugtát. Az egyértelmű, szándékos bevételeltitkolás miatt a NAV négyszázezer forint mulasztási bírságot és 12 napos üzletbezárást szabott ki. Az adózó a megállapítást és a kiszabott büntetést elfogadta, jogorvoslati lehetőséggel nem élt.

A fagylaltozó online pénztárgépének adatait az ellenőrzés után is elemezték a revizorok, és az eredmény számukra is meglepő volt: az ellenőrzés hatására az üzlet bizonylatolt napi forgalma megduplázódott, annak ellenére, hogy az első ellenőrzéskor sokkal kellemesebb időjárás volt, mint a visszatérő vizsgálat idején.

Az online pénztárgépekkel a NAV nyomon követheti, hogy a pénztárgépet milyen időpontokban, milyen gyakorisággal használják. A rendszer segíti a NAV kockázatelemzési és kiválasztási folyamatát és alkalmas a célzott ellenőrzések megalapozására.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!