Hírek

2014.07.29. 16:25

A zalaszentbalázsi kovácsmester Zala megye hírnevét öregbítette a tokaji versenyen

Zalaszentbalázs - Takács István kovácsmester, népi iparművész a közelmúltban Tokajban megrendezett nemzetközi kovácstalálkozón 3. helyezést ért el. A szakember szerint ott is egyértelműen látszott: szerencsére, biztosított a kovács szakmában az utánpótlás.

Horváth-Balogh Attila

 

A kovácsmester munkáiból berendezett sarok a tokaji találkozón. A kép jobb szélén, a falon lóg az újszerű zászlótartó (Fotó: Szakony Attila, Takács István)

Az immár 12. alkalommal megrendezett Nemzetközi és Országos Kovácsművészeti Konferenciát, Komplex Kiállítást és Népművészeti Bemutatót a Magyar Művészeti Akadémia szervezte meg.

- A Népművészeti Egyesületek Szövetsége nyíregyházi alkotócsoportjának kezdeményezésére elindult tokaji találkozón Kárpát-medencei és lengyel, a hagyományokat folytató és művelő kovácsok vettek részt, körülbelül negyvenen - bocsátotta előre Takács István. A hangsúly a hagyományokon volt, hiszen korábban sajnos, kissé kikoptak a klasszikus népművészeti motívumok a kovácsmesterség eszköztárából, azok csak az utóbbi években kezdenek újra visszatérni. Most például egy olyan üstöt készítek, amit gesztenye sütésére és bográcsos ételek készítésére is lehet használni, s a megrendelő kérése az volt, hogy népies, magyaros motívumokkal díszítsem. Ennek megfelelően a csodaszarvast, egy ökörfejet és egy életfát helyeztem el rajta. Tehát tendencia, hogy visszanyúlunk a magyarság motívumaihoz, amit az is mutat, hogy a rendezvény első napján Kós Károly munkásságával, a fafaragó kapcsok és balták motívumkincsével ismerkedhettek az alkotók.

Takács István kérdésünkre azt is elmondta, hogy hála istennek úgy néz ki, az idős mesterek kiöregedésével is lesznek, akik tovább viszik majd a kovácsmesterség szép hivatását. Ugyanis a versenyeken, találkozókon egyre több a fiatal, akik kreatívak, ambiciózusak és friss gondolatokat öntenek pontosabban kovácsolnak formába. A kreativitásra márpedig nagy szükség van Takács István is ennek tudatában készítette el díjnyertes mesterművét a nemzetközi versenyre.

- A feladat az volt, hogy minden nevező kovácsoljon egy zászlótartót, amit a település díszítéséhez használnak majd fel - magyarázta. Ugye, mindenhol ezeket a sablonos tartókat készítik egy függőleges vassal, és abból kiálló zászlótartó csővel nos, én nem ilyet akartam. Helyette egy darab laposacélt kígyó formájúra hajlítottam és az ívekben alakítottam ki azokat a lyukakat, melyek valójában a zászló rúdját tartják. Ezzel érdemeltem ki a 3. helyet. A zsűri csodálkozott, hogyan lehet ilyen pontosan megcsinálni valamit, ugyanis a zászlórúd sehol sem szorult, vagy akadt. Mire én azt mondtam: hja, kérem, a pontosság nálunk alapfeltétel...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!