Hírek

2014.04.28. 16:30

Só, játékhoz is - Hétfőn próbálták ki először a sószobát

Teskánd - Sószoba készült a teskándi óvodában szülői kezdeményezésre. Először hétfőn próbálták ki a gyerekek.

Szabó Judit

Saskői Szabina a szülői munkaközösség tagjaként vett részt a sószoba kialakításának előkészületeiben. Mint elmondta: maga az ötlet is egy szülőtől származott, Albert Melinda vetette fel, hogy milyen jó lenne, ha a sóterápia előnyeit a gyermekeik is élveznék. A sószobában tartózkodás enyhíti például a légúti megbetegedések, az allergiák (toll, pollen, por...), az asztma és az arcüreggyulladás tüneteit. A betegségek megelőzésében is szerepet játszik, mert erősíti az immunrendszert és oldja a stresszt.

Takács Ágota a gyerekekkel a teskándi óvoda pénteken elkészült sószobájában. A sóhomokozóban balról Papp Emma, Nagy Zsófi, G. Tóth Zóra, valamint Arany János Aurél játszik. Fotó: Pezzetta Umberto

A szülők megkeresték az önkormányzatot, egyeztettek az engedélyekről, s hozzáláttak a beruházás anyagi hátterének megteremtéséhez. Az óvoda javára rendezett idei jótékonysági bál bevétele is ezt a fejlesztést szolgálta. A résztvevők szokásosnál bőkezűbb adakozása jelezte, hogy maximálisan egyetértenek a kitűzött céllal, említette Lőczi Tamásné intézményvezető.

A sószobához szükséges több mint 1,5 millió forint összegyűjtéséhez ugyanakkor vállalati segítségre is szükség volt. Az összeg nagyobb részét egy hottói, olasz tulajdonú cégnek köszönheti a teskándi óvoda.

A kivitelezésre több ajánlatot kértek, s mielőtt döntöttek volna, építészekkel és orvosokkal egyeztettek. A beruházást lebonyolító Teskándért Egyesület végül egy tiszaújvárosi vállalkozással kötött szerződést.

A szoba falait parajdi kősóból építették, ezt a sót évtizedek óta használják terápiás célokra. A falakat narancssárga színű, megnyugtató látványt nyújtó himalájai sótéglákkal díszítették. A szoba közepén egy sóhomokozó áll. Miközben a gyerekek elfoglalják magukat a játékkal, a homokozóban lévő őrölt só felkeverésével megnövelik a levegőben lévő sóion koncentrációt, amit egy porlasztóval is lehet fokozni a helyiségben.

Tóth István Jánosné, Teskánd polgármestere elmondta, hogy a lakosságnak is kiajánlják a sószobát. Ez a remények szerint bevételt jelent majd az óvodának. A befolyó pénzt visszaforgatják az intézmény fejlesztésére, például eszközöket vásárolnak. A sószoba ünnepélyes átadása a gyermeknapon lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!