Hírek

2014.03.26. 15:45

Miért szökdösnek meg a gyermekek?

Gyakran, s úgy tűnik, egyre sűrűbben olvashatunk felhívást, miszerint a rendőrség bentlakásos otthon(ok)ból eltűnt gyermeke(ke)t keres. Az eltűnések az esetek szinte majdnem mindegyikében szökést jelentenek.

Sámel József

– A zalaszentlászlói otthonból például két-három havi rendszerességgel eltűnik egy kislány. Vajon mi az oka a szökésének? Vizsgálják-e az eseteket? – tettük fel a kérdéseket Billege Imrénének, a Zala Megyei Gyermekvédelmi Központ igazgatójának.

– Az engedély nélküli távozás okát megvizsgálja a gondozó intézmény, szakemberek bevonásával. Természetesen minden esetet elemeznek, kiderítendő, mi volt az oka a távozásnak, hova ment a gyermek. S megteszik az előírásoknak megfelelő intézkedéseket. Az intézmény azonban részletesebb tájékoztatást kiskorúról nem adhat, mivel szigorú törvényi szabályozás védi a bentlakásos gyermekek személyiségi jogait – fogalmazott a szakember.

– Hogyan történnek a szökések? Iskolából a gyerekek egyszerűen nem mennek vissza az otthonba? Mit tudnak tenni, hogy az esetek ne ismétlődjenek meg?

– Az intézményeink nyitottak, a gondozott gyermekek bevonásával összeállított, igazgatói jóváhagyással érvényes házirend szerint működnek. Az újonnan érkező gyermekekkel a házirendet megismertetik, illetve tartalmát elmagyarázzák. Az engedély nélküli távozás az esetek többségében nem mutat különbséget egy egyszerű távozáshoz viszonyítva. Ahhoz hasonlóan történik, mint amikor iskolába, vagy egyéb ismert helyre megy a gyermek. Az intézmény pedagógusai különböző nevelési módszereket alkalmaznak, annak érdekében, hogy lehetőleg ne ismétlődjenek meg az engedély nélküli távozások, s egyben felhívják a gyermekek figyelmét az ezzel járó veszélyhelyzetekre. A pedagógusok mellett orvos, pszichológus szakemberek, oktatási-nevelési intézmények, esetenként kortársak támogató segítségét is igénybe veszik a gyermekek mentálhigiénés problémáinak enyhítése, megoldása érdekében. A gondozási helyére visszakerült eltűnt gyermekkel a gyámja bevonásával folytatott egyéni beszélgetés keretében tárják fel eltűnése okát és körülményeit, valamint az eltűnés alatt vele történteket, tartózkodási helyét, megélhetése forrásait.

– Mennyire gyakoriak a hasonló esetek? Mit tudnak tenni, hogy az eltűnt gyermekek előkerüljenek? Keresik őket, vagy azonnal értesítik a rendőrséget?

– Az engedély nélkül távozott, eltűnt gyermekek túlnyomó többsége a serdülő, illetve felnőttkor előtt álló fiatalok köréből kerül ki. A távozás oka lehet egy pillanatnyi hangulatingadozás, vagy egy kedvezőnek tűnő lehetőség felbukkanása, így inkább ebből a korcsoportból fordul elő egy-egy eset. Ha a gondozott gyermek engedély nélkül eltávozik a gyermekotthonból, vagy lakásotthonból, illetve oda a számára előírt időpontban nem tér vissza, az ellátást nyújtó gyermekotthon megkíséreli felkutatni a tartózkodási helyét. Természetesen, ha tudomást szereznek hollétéről, célzottan keresik meg. Ha az eltűnt gyermek 14 éven aluli, illetve betegsége, fogyatékossága miatt magáról gondoskodni nem tud, haladéktalanul, egyéb esetben 24 órán belül az ellátást nyújtó gyermekotthon megkeresi a rendőrséget az eltűnt gyermek felkutatása érdekében. Egyúttal közli az eltűnt gyermek személyi adatait, személyleírását, továbbá egyéb, az azonosítására alkalmas jellegzetességeit, az eltűnéskor viselt ruházatát, az eltűnés körülményeit, és a vélt feltalálási helyeket, valamint átadja az azonosításra alkalmas fényképet. Értesíti az eltűnt gyermek szülőjét (törvényes képviselőjét), valamint gondozott gyermek esetében a szakszolgálatot is. Ha az otthon dolgozói megtalálták, vagy ha önként visszatért, erről ugyanúgy értesítik az említett szervezeteket, személyeket. Az engedély nélküli távozásokat, eltűnéseket dokumentálják, hiszen hatósági megkeresésre információt kell szolgáltatni.

– Van-e valamilyen következménye a szökéseknek a gyermekek számára? Kapnak-e például valamilyen büntetést?

– Minden esetnél egyedi módon kell eljárni, ezért az otthonok szakmai programjában a gyermekközösség bevonásával megfogalmazott intézkedési lehetőségekkel élnek: például különböző jutalmazási lehetőségek korlátozásával. Mindenütt működik érdekképviseleti fórum, amely többek között arra is hivatott, hogy a házirend be nem tartása esetén javaslattal éljen a vezetésnek a megfelelő intézkedésekre. Az érdekképviseleti fórumban szavazati joggal olyan fiatal tagok is tevékenykednek, akik a gyermekotthonokban, lakásotthonokban élnek. Véleményüket minden esetben kinyilvánítják, legtöbbször reálisan, s ha kell, kritikusan.

– Tudnak-e tenni valamit a hasonló esetek megelőzése érdekében?

– A gyermekotthonok feladata az otthont nyújtó ellátás. A legcélravezetőbbnek a strukturált, tartalmas napirend alakítását és biztosítását látjuk. A gyermekotthonokban igyekeznek az ott élő fiatalokat bevonni különböző hasznos tevékenységekbe. Fontos az oktatási-nevelési intézmények pedagógusaival a rendszeres kapcsolat, a gyermekjóléti szolgálatokkal együttműködve az észlelő,- és jelzőrendszer megfelelő működése. Az elhelyezett gyermekek viselkedésében, fejlődésében beállt változásokat az előírásoknak megfelelően felülvizsgálják és értékelik a gyermekotthon szakemberei, ha kell külső szakemberek bevonásával. Célravezető lehet az esetmegbeszélés, melyen az adott gyermekre vonatkozóan a szakemberek kölcsönösen tájékoztatják egymást és meghatározzák, hogy milyen cselekvési,- megoldási módokat javasolnak. Minden gyermekre vonatkozóan megfogalmazzák azokat a teendőket, melyeket a helyzetértékelés és feladatok meghatározását követően következetesen végre kell hajtani. A társadalomnak és a gyermekvédelmi szakmának is fontos feladata a gyermekek védelmének érdekében, hogy megelőzzék a fiatalkorúak áldozattá válását. A családi okok miatt a társadalom perifériájára sodródott gyermekeknek – akik kikerültek a formális oktatási rendszerből, vagy az idejük nagy részét céltalanul, felügyelet nélkül csellengéssel töltik – nagyobb az esélyük arra, hogy áldozattá vagy bűnelkövetővé váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!