Hírek

2014.02.04. 18:37

Tornaóra naponta, kreatív megoldásokkal

Tavaly vezették be a mindennapos testnevelést. Sok iskolában kreatív megoldásokra van szükség az órák megtartásához.

Szabó Judit

Az előző tanévben az első, az ötödik és a kilencedik évfolyamon tették kötelezővé a mindennapos testnevelést, amelyet felmenő rendszerben valamennyi osztályra kiterjesztenek. Jelenleg az általános- és a középiskolák tizenkét évfolyamából hat évfolyamon kell megvalósítani, ami sok helyen kreatív megoldásokat igényel.Pácsonyi Imre, a zalaegerszegi tankerület igazgatója elmondta, hogy a fenntartásukban működő iskolák közül ötben nincs tornaterem: a söjtöri, a bocföldei, a csonkahegyháti és a szentpéterúri iskolában, valamint a Csertán Sándor iskola alsónemes-apáti tagintézményében. Ezeken a településeken is meg tudják tartani azonban az órákat: van, ahol az iskolai vagy az óvodai tornaszobában, másutt a művelődési házban. Van példa arra is, hogy uszodába mennek a gyerekek, korcsolyázni vagy néptánc órára, ezeket is bele lehet számítani a keretbe.

– Az órarend ügyes kialakításával meg tudták oldani az iskolák a mindennapos testnevelést, de a következő években a rendszer kiterjesztése miatt sürgető lesz az infrastrukturális fejlesztés. Erre már programot indított a kormány – jelezte Pácsonyi Imre.

Az Alsónemesapátiba járó diákok a tornaszobát használják vagy átmennek a nemes-apáti iskola nagy tornatermébe. Szabó Katalin iskolaigazgató közölte, a nemesapáti lehetőség és a kis osztálylétszámok miatt alakíthatták ki úgy az órarendet, hogy megfeleljenek a követelményeknek. Szerinte a városi, nagyobb létszámú osztályokban nehezebb a helyzet: gyakran két vagy három osztály használja egyszerre a tornatermet, Szabó Katalin hangsúlyozta: a tornaterem és tanuszoda fejlesztési programot, amelyet a kormány hirdetett, szerinte a sportudvar fejlesztésekre is ki kellene terjeszteni. Nekik ez nagy segítséget jelentene.

Tornaóra a Deák-iskolában. Jövőre még több szervezőmunkát igényel a megnövelt óraszám (Fotó: Katona Tibor)

A zalaegerszegi Deák- és Széchenyi-iskola igazgatója, Rozmán Sándor szerint is jövőre okoz majd jelentős szervezési problémákat a mindennapos testnevelés biztosítása. Testnevelő tanárként ugyanakkor úgy véli: hosszú távon nagy haszna lesz az óraszám növelésének.

– Ha a gyerekek hozzászoknak, hogy mindennap 40-45 percet mozognak, ez beépül az életvitelükbe, és egészségesebb felnőttek lesznek. A korábbi, heti 2-3 óra nem volt elég ahhoz, hogy a rendszeres testmozgás beidegződjön. Nagy kihívás azonban a mindennapos testnevelés korrekt megvalósítása – nyilatkozta az igazgató, s úgy folytatta: az egyáltalán nem baj, hogy sok esetben a szabadba kell kivinni a diákokat. Fontos lenne ugyanakkor összevetni az országos tapasztalatokat, és továbbképezni a pedagógusokat, hogy változatosabbá tegyék az órákat kis helyen vagy kint is végezhető mozgásformákkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!