Hírek

2014.02.09. 14:30

Egyre többen választják a vidéki életet, így tett egy volt fővárosi pár is

Zalaszabar - Sarbu-Simonyi Borbála és férje, Sarbu András azért költözött le Budapestről a Kis-Balatonhoz közeli településre, hogy megvalósítsa életük álmát, egy önellátó gazdaságot.

Horváth-Balogh Attila

Persze, ennek volt előzménye, hiszen Borbála az ökopolitikával és saját megfogalmazásuk szerint az élhető város megteremtésével, illetve vidékfejlesztéssel foglalkozó civil szervezetnél, a Védegylet Egyesületnél dolgozott agrár programvezetőként, férje, az agrármérnök-közgazdász végzettségű András pedig a Nemzeti Lovarda ügyvezető igazgatója volt.

- Mindenképpen vidéken szerettünk volna élni, s elkezdtük keresni a megfelelő helyeket, ingatlanokat - mesélte Sarbu András. Itt, Zalaszabaron találtuk meg a legmegfelelőbbet egy 1867-ben épült lakóház képében, melyhez nagy udvar és kert, illetve pajtaépület is tartozik. Persze, jelentős felújításra volt szükség úgy a 20 éve lakatlan régi házon, mint a pajtán ahhoz, hogy megfeleljenek az elképzeléseinknek. Immáron két éve, hogy itt élünk. Tíz éves korom óta lovakkal foglalkozom, s nyilván, a lótartást szeretném folytatni, pontosabban felfejleszteni itt is. Jelenleg 3 gyönyörű állatunk van az istállóban, de az elképzelésem egy lovarda megalapításáról szól.

Sarbu-Simonyi Borbála házi készítésű szörpjeit mutatja (Fotó: Szakony Attila)

- De ez csak a tervünk egyik, igaz, nagyon fontos eleme, hiszen valójában egy teljesen önellátó gazdaságot szeretnénk létrehozni - vette át a szót Sarbu-Simonyi Borbála. Már most is nagyon sok zöldséget megtermelünk magunknak a kertben, amit nem kell megvenni. Sőt, idén sárgarépa, petrezselyem, hagyma és krumpli nagyobb mennyiségben termett, utóbbiból még a rokonoknak is jutott. A sárgarépa pedig fontos eledele a lovaknak. Ezek voltak a hangsúlyosabb termények, de természetesen, minden más is helyet kapott a kertben, amire csak egy háztartásban szükség lehet, gondolok itt például a paprikára, paradicsomra, a tökfélékre. Babot, borsót nem vettünk már két éve, előbbiből pedig kifejezetten a térségre jellemző tájfajtával is rendelkezem, amit a szomszédtól kaptam. Csak érdekességként említem meg, hogy ebből szeretnék majd küldeni a tápiószelei Növényi Diverzitás Központnak, mely rengetegféle zöldségfaj és fajta génbankjaként működik, s minden lelkes kertésznek, aki kéri, szívesen küldenek a ma már ritkaságnak számító régi, vagy éppen kevésbé elterjedt fajták vetőmagjából, gumójából. Ráadásul teljesen ingyen és bérmentve, csak a termésből kell majd küldeni a központnak, hogy így tudják pótolni a kiadott mennyiséget.

Férje, András a lovak szerelmese 10 éves kora óta, ezért az ő elképzelései körülöttük forognak

Sarbu-Simonyi Borbála ökológiai szemléletben képzeli el a gazdaságot. Mesterséges növényvédő szerek és műtrágya nélkül, mert meggyőződése, hogy ez a jövő.

- Azt tervezzük, hogy a teljes tisztaság jegyében a gyümölcsfáink alatt a füvet sem fűnyíróval vágjuk majd, hanem ezt a munkát a hamarosan érkező tejhasznú birkákkal végeztetjük el. Tejükből pedig házi sajtot készítünk egyébként már most is sajtozunk , igaz, egyelőre csak saját célra, és még tehéntejet vásárolunk hozzá. Mindemellett falusi vendéglátással is szeretnénk foglalkozni, tehát igazi komplex fejlesztésben gondolkodunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!