Hírek

2014.02.26. 21:13

Nem sztriptíz, akrobatikus rúdtánc

Nagykanizsa – A rúdtánc szó hallatán a férfiaknak azonnal a sztriptízbárok jutnak eszébe.

Benedek Bálint

A rúd körüli vonaglás és erotikus gesztusok helyett viszont a fitnesz formájában, Krébesz Adriána oktató az akrobatikus-, és erőelemek ötvözi olyan kifinomult mozgásokkal, mint a balett, a kortárs táncok vagy éppen a jóga. A Nemzetközi Rúdtánc Szövetség néhány éve azért kampányol, hogy ezt a mozgásformát bevegyék az olimpiai sportágak közé. A londoni ötkarikás játékokról ugyan még kimaradtak, ám a feltétlen hívek nem adták fel, s valószínűleg az állandó aláírásgyűjtések valamint a kérvények miatt a 2016-os riói olimpián bemutatkozhatnak. A falatnyi ruhákban sportoló hölgyek látványa bizonyára számos férfi tetszését elnyerné, s felpezsdítené a programot.

- A rúdtáncot egyre többen választják manapság a rendszeres testedzés vagy annak kiegészítése céljából - mondta Krébesz Adriána. - Talán a férfiak viccelődnek azzal, hogy beiratják a feleségüket egy továbbképző órára, hogy felfrissítsék a házaséletüket. De erotikáról itt szó sincs! A mozdulatok  között fel lehet fedezni olyanokat, melyek kifinomultabbak, s nőiesebbek, ám itt az erőnek óriási szerep jut.

Krébesz Adriána szerint manapság a rúdtánc a testedzés elismert formája, ahol számos akrobatikus gyakorlat tanulható meg. Fotó: Szakony Attila

A megyében szinte elsőként, Krébesz Adriána végezte el az akkreditált rúdtánc oktató képzést Budapesten. Adriána szerint a pole fitnesz vagyis a rúdtánc hiányzott a Nagykanizsáról, hiszen a külföldi visszhangok, viadalok és a nívós magyar képzés az interneten keresztül eljutottak a hölgyekhez.

Bárokból megismert sztriptízből az átalakulás először számos sporthoz hasonlóan az 1980-90-es években Amerikában indult, majd Kanadában, Ausztráliában és Angliában folytatódott, s terjedt el szerte a világon. Akrobatikus rúdtáncot gyakran a cirkuszokból ismert „chinese pole"-hoz hasonlítják, ám ott nem fém rúdon táncolnak, s a mozdulatok is kissé eltérőek.

- A rúdtáncban két irányzat alakult ki: a pole dance, amely akrobatikus elemeket tartalmaz érzéki táncmozdulatokkal színesítve, míg a pole fitness sokkal inkább szól az akrobatikáról az erőelemekre helyezi a hangsúlyt - mesélte Adriána. - Jelentős fizikai erőre, rugalmasságra és állóképességre van szükség, hogy valaki helytálljon. Manapság a rúdtánc a testedzés elismert formája, aki ezt választja edzésformaként, szintenként léphet feljebb tudásában, hiszen minél magasabb szintre jut, annál nagyobb fizikai erőre van szüksége az egyre nehezebb, komplexebb gyakorlatok végrehajtásához.

A sportszintű rúdtáncban, ahogy a 32 éves kanizsai két gyermekes édesanya is bemutatta, rengeteg atletikus mozdulat szerepel, az egész testet, minden egyes izmot átmozgat. Kecses mozdulatokkal felmászott a rúdra, több izgalmas pörgést, erőelemeket is láthattunk. A felső test és a törzs dolgozik, ami folyamatos, kitartó, kemény edzést igényel.

- A gyakorlás közepette a kék-zöld-sárga foltok tartozékká válnak, nem verekedésből adódnak, pusztán a rúd okozza - mosolygott Adriána. - Egyébként már az első néhány alkalmat követően érezhetően javul közérzet. Mivel a saját testsúlyunkkal dolgozunk, így az erőkifejtés intenzívebb, mintha edzőtermi súlyokkal dolgoznánk, ám a sérülésveszély azonban sokkal kisebb. A pole fitness másik előnye, hogy a koreográfia nem monoton, a résztvevők saját kreativitásukat is használhatják a gyakorláson. A leggyakoribb kérdés, hogy mikor kezd el látszódni az eredmény. Ez személyfüggő, ám intenzív heti többszöri edzéssel fél év alatt érhető el látható és érezhető fejlődés.

A jobb tapadás érdekében a krémek használatát kerülni kell, s minél nagyobb szabad bőrfelületre van szükség, tehát rövidnadrágban és kényelmes, testhezálló felsőben, mezítláb érdemes a rúdhoz állni. Ezek hallatán természetesen ismét felcsillanhat a férfiak szeme, hiszen már a „szerelés" sem mindennapi.


Fotók: Szakony Attila

Rúdtáncot az olimpiára?

Annyi képtelenség terjed manapság szerte a világhálón, hogy a rúdtánc bevezetése a nyári olimpiai programba egészen hihetőnek tűnik. A nemzetközi szövetség ráadásul komolyan elgondolkozott a frissítésen, hiszen tavaly óriásit robbant, amikor ki akarták pöckölni az ősi sportágat, a birkózást. A világméretű felháborodás miatt végül maradhatott 2020-ig. Ha addig kinevelődik egy tehetséges rúdtánc fitnesz csapat, akkor újra változhat a helyzet és szélesvásznon nézhetjük, ahogy a kanizsai tehetséges lányok akrobatákat megszégyenítő ügyeséggel söprik le a világ elitjét. Sportérték ide vagy oda, büszke lennék egy rúdtánc aranyéremre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!